Το Μουσικό Χωριό στη Στέγη / ΣΤΕΓΗ
menu

Το Μουσικό Χωριό στη Στέγη

24 - 26 Ιανουαρίου 2014
Μια από τις πιο δυναμικές μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη κατηφορίζει από το Πήλιο στην πρωτεύουσα, για μια τριήμερη πανδαισία ήχων και ιδιωμάτων.
11 € (ανά μέρος)
Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Πακέτο ημέρας (Α' & Β' Μέρος): 18 €
Το Μουσικό Χωριό δημιουργήθηκε το 2006 από ένα μικρό πυρήνα μουσικών. Το ταξίδι του είχε ως αφετηρία μια καλοκαιρινή συνεύρεση καλλιτεχνών στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου και διοργανώθηκαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μουσικά εργαστήρια με «επιτόπια» παραγωγή και τεκμηρίωση μουσικού έργου επάνω σε ευρείες, πολυσυλλεκτικές προσεγγίσεις της μουσικής πράξης και εκπαίδευσης. Σήμερα, το Μουσικό Χωριό είναι μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς διατηρεί και διευρύνει συνεχώς ένα διεθνές, ανεξάρτητο δίκτυο συνεργατών και σπουδαστών με σημαντική παρουσία και δράση στο χώρο της ζωντανής μουσικής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος. Παράλληλα, ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην αστική του έδρα, στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Στέγη στηρίζει την αστική παρουσία του Μουσικού Χωριού στην πρωτεύουσα φιλοξενώντας ένα εκρηκτικά δυναμικό τριήμερο φεστιβάλ ήχων, με εύρος από την παλαιά μουσική μέχρι την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, ψηφιακές εκθέσεις και προβολές, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών.

συντελεστές

Σχεδιασμός προγράμματος και συντονισμός συντελεστών: arTree – Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης | music-village.gr

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

24 Ιανουαρίου 2014

19:00 - Ανοιχτή συζήτηση / πάνελ: «Μουσικό Χωριό 2006–2013: από τα όρια της μουσικής εκπαίδευσης στην ανοικτή καλλιτεχνική συμβίωση» (Φουαγιέ +5)
Η ομάδα εργασίας και καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Μουσικού Χωριού, μαζί με μέλη της παραγωγής και συνεργάτες μοιράζονται βιώματα, απολογισμούς και ιδέες επάνω στη θεμελίωση μίας διεθνούς μουσικής κοινότητας, ανατρέχουν σε κομβικές στιγμές της διοργάνωσης και συζητούν με το κοινό.

Ομιλητές: Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης

14:00-24:00 - Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας: Moυσικό Χωριό 2013 (Φουαγιέ +5)
 Ο φωτογράφος Νικόλας Χρυσός συνοδεύει με το φακό του κάθε προγραμματισμένη και αυθόρμητη δράση του Μουσικού Χωριού από το 2006 μέχρι σήμερα. Οι αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες της φετινής διοργάνωσης φέρνουν το θεατή / ακροατή κοντά στη μουσική κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου μέσα από ένα  φωτο-ηχητικό κολάζ. Τη συρραφή του ηχητικού υλικού επιμελήθηκε ο μουσικός Θύμιος Ατζακάς, αντλώντας από τις αρχειακές ηχογραφήσεις του στο Μουσικό Χωριό 2013.

Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
Α' Μέρος
20:00–20:45 - Η STACY και οι ΒΑΚΧΕΣ
Με αφορμή την εργασία του Βασίλη Μαντζούκη πάνω στο αρχαίο δράμα, το μουσικό συγκρότημα STACY εκτελεί τα χορικά  και τους αγγελιαφόρους των Βακχών του Ευριπίδη, έργο για 12 μουσικούς-performers και αφηγητή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μουσική προσέγγιση η οποία συνταιριάζει το βυζαντινό μέλος με το «πρωτόγονο rock» της αραβικής Αφρικής, τα maqam της ανατολικής Μεσογείου, ενορχηστρωμένα για δυτικώς συγκερασμένα όργανα, με τη «λαϊκή» αμεσότητα και ευθύτητα του rock 'n' roll.

STACY: Μάρθα Φριντζήλα: τραγούδι, αφήγηση // Νίκος Παπαβρανούσης: τύμπανα // Αντώνης Μαράτος: ηλεκτρικό μπάσο // Κώστας Νικολόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα // Πανού Μανού: ακουστική κιθάρα // Βασίλης Μαντζούκης: ακουστική κιθάρα, tapes, τραγούδι // Βαγγέλης Παρασκευευαΐδης: τύμπανα // Κοσμάς Λαμπίδης: νέυ, sampler // Κορυφαίες: Σταυρούλα Παυλίκου, Νάνσυ Σιδέρη // Άγγελοι: Φοίβος Συμεωνίδης, Μιχάλης Πανάδης, Τάσος Δημητρόπουλος

21:00–21:45 - «Αγαπητέ Μιχαλάκη»
«Αγαπητέ Μιχαλάκη ...μολονότι απεφάσισα να κάμω ένα τόσο κοπιώδες ταξείδιον...
...τούτο δεν...
...τελώ εν πλήρη...
...και σταματώ.
Σας εύχομαι το νέον έτος πανεύδαιμον!»
Mια μικρή ιστορία για την προσδοκία και την ανάπλαση της πραγματικότητας...

Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστας Μακρυγιαννάκης: ιδέα // Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου: χορογραφία // Κώστας Μακρυγιαννάκης: μουσική // Αλέξανδρος Σεϊταρίδης: βίντεο, τεχνική υποστήριξη // Ευχαριστούμε την Ηλιάννα Σκουλάκη για την πολύτιμη βοήθειά της.
 
Β' Μέρος
22:00–23:00 - Ιάννης Ξενάκης: «Κοσμογονίες», το πλήρες έργο του για σόλο πιάνο
Η συναυλία αυτή περιλαμβάνει το πλήρες έργο του Ξενάκη για σόλο πιάνο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα έργο που καλύπτει όλες τις σημαντικές περιόδους δημιουργίας του: τη στοχαστική μουσική, τη συμβολική μουσική, τις δενδρομορφές, τα κόσκινα. Περιλαμβάνονται επίσης τα Έξι Τραγούδια για πιάνο, όπως και τρία μικρά ανέκδοτα κομμάτια που ο Ξενάκης είχε συνθέσει το 1949 για τα μαθήματα που παρακολουθούσε με τον Arthur Honegger και τον Darius Milhaud, εμπνευσμένα από το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, έργα που φωτίζουν μία άγνωστη πλευρά του συνθέτη. 

Στέφανος Θωμόπουλος: πιάνο
         
25 Ιανουαρίου 2014

14:00-24:00 - Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας: Moυσικό Χωριό 2013 (Φουαγιέ +5)

Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
Α' Μέρος
20:00–20:30 - Av' Eva, μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο
Το πρόγραμμα Av' Eva παρουσιάζει ένα πανόραμα κοσμικής μουσικής του Μεσαίωνα από χώρες της Μεσογείου. Από πηγές της εποχής, όπως είναι οι κώδικες Escorial και Rossi καθώς και το Libre Vermell de Montserrat (το κόκκινο βιβλίο του ομώνυμου μοναστηριού της Καταλονίας), αναδεικνύεται η ποικιλομορφία της μουσικής της εποχής, μέσα από τα τραγούδια για την Παναγία από την αυλή του  Alfonso el Sabio (1221-1284), τους ύμνους των προσκυνητών, τα δημώδη τραγούδια των Εβραίων της διασποράς αλλά και τo περίτεχνo ιδίωμα του ιταλικού trecento. Στη θεματολογία της ποίησης της εποχής, ξεχωρίζει η εξύμνηση της Παναγίας και η ιδέα της απόμακρης αγαπημένης ως κεντρικού άξονα του αυλικού έρωτα. Το κοσμικό στοιχείο μπλέκεται με το θρησκευτικό, όπως συχνά η ιδέα της Παρθένου Μαρίας συγχέεται με την «donna angelicata» της αυλικής ποίησης.

Da que Deus, Ισπανία, 13ος αι. // Saltarello - Trotto, Ιταλία, 14ος αι. // Tarantella, παραδοσιακό, Κάτω Ιταλία // Ζωναράδικος, παραδοσιακό, Θράκη // Raimbaut de Vaqueiras, Kalenda Maya, 12ος-13ος αι. // Comtessa de Dia, Α Chantar, 12ος αι. // Comtessa de Dia και Rimbaud d' Orange, Estat ai en greu cossirier, 12ος αι. // Laudemus virginem, Καταλονία, 14ος αι.

Σαβίνα Γιαννάτου & ex silentio: τραγούδι // Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτο με ράμφος και τραβέρσο // Ηλέκτρα Μιλιάδου: βιέλα // Νίκος Βαρελάς: κρουστά // Tobias Schlierf: φωνή, οργκανέτο, τροχοβιέλα //  Θύμιος Ατζακάς: ούτι // Δημήτρης Κούντουρας: καλλιτεχνική διεύθυνση

20:30–20:50
Δώρα Μπάκα & Ex Silentio
Tο κάστρο της Αστροπαλιάς, παραδοσιακό

O Dufay και η εποχή του, Κοσμική μουσική του 15ου αιώνα
Ένα μικρό αφιέρωμα στο μεγάλο γαλλοφλαμανδό συνθέτη Guillaume Dufay και στον συναρπαστικό 15ο αιώνα. Το πολυφωνικό του ιδίωμα συνοψίζει τον όψιμο Μεσαίωνα ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τη μουσική Αναγέννηση, παραμένοντας, ωστόσο, σε επίπεδο θεματολογίας πιστός στο μεσαιωνικό μοντέλο του αυλικού έρωτα και της ιπποσύνης.

Guillaume Dufay, Se la face ay pale / Ce jour de l'an / Las, que feray

Θεοδώρα Μπάκα & ex silentio: τραγούδι // Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτο με ράμφος & τραβέρσο //  Ηλέκτρα Μιλιάδου: βιέλα, Δημήτρης Τίγκας: βιέλα // Δημήτρης Κούντουρας: καλλιτεχνική διεύθυνση

21:00–21:10 - και μία πρέζα μπαρόκ...
Το συγκρότημα παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra θα παρουσιάσει το νανούρισμα Canzonetta Spirituale sopra la ninna nanna του Tarquinio Merula (1594/1595 – 1665), το Madre, non mi far monaca (Ανώνυμου) και το Homo fugit velut umbra του Stefano Landi (1586-1639). 

Latinitas Nostra
Θεοδώρα Μπάκα: μεσόφωνος // Δέσποινα Παναγιώτου: υψίφωνος // Ιάσων Ιωάννου: μπαρόκ βιολοντσέλο // Ηλέκτρα Μηλιάδου: βίολα ντα γκάμπα // Δημήτρης Τίγκας: βιολόνε // Ευγένιος Βούλγαρης: γιαϋλί ταμπούρ // Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: τσέμπαλο, καλλιτεχνική διεύθυνση

Β' Μέρος
21:30–22:15 - Συναυλία μουσικής δωματίου: Δύο όψεις της κλασικής μορφής
Στέφανος Θωμόπουλος: πιάνο // Δημήτρης Καρακαντάς: βιολί // Άγγελος Λιακάκης: τσέλο

Οι τρεις καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί παρουσιάζουν δύο σημαντικά έργα μουσικής δωματίου, τα οποία -παρά τις προφανείς αντιθέσεις στο ύφος και το ιδίωμα- τα συνδέει η χρήση των ίδιων κλασικών δομών:  το Τρίο σε μι ύφεση, op. 1 του Ludwig van Beethoven, ένα νεανικό έργο γεμάτο ζωντάνια, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της κλασικής περιόδου. Οι Οκτώ παραλλαγές σε ένα ελληνικό δημοτικό θέμα του Νίκου Σκαλκώτα, γράφτηκαν το 1938 και είναι έργο ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδυάζει για πρώτη φορά το δωδεκάφθογγο ιδίωμα με δημοτικό θέμα, κάτι που επρόκειτο να αποτελέσει την προσωπική σφραγίδα του συνθέτη.

Ludwig van Beethoven (1770-1827), Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, op. 1 αρ.1, Allegro / Adagio cantabile / Scherzo. Allegro assai / Finale. Presto
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949), Οκτώ παραλλαγές σε ένα ελληνικό δημοτικό θέμα, για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο

22:30–23:15 - Duo Melis - Μουσική του 20ού αιώνα για δύο κιθάρες
Susana Prieto – Αλέξης Μουζουράκης

Το Duo Melis, ένα από τα σημαντικότερα κιθαριστικά ντουέτα του κόσμου, θα παρουσιάσει πρωτότυπη και διασκευασμένη μουσική του 20ού αιώνα για δύο κιθάρες. Τα έργα των Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Astor Piazzolla και Dušan Bogdanović που θα ερμηνευθούν, έχουν τις ρίζες τους στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ισπανίας, της Αργεντινής και των Βαλκανίων αντίστοιχα. Στους κλασικούς –πλέον– χορούς των Ισπανών συνθετών κυριαρχεί το μελωδικό και ρυθμικό ιδίωμα της flamenco μουσικής. Στη συνέχεια, ο Piazzolla θα μας ταξιδέψει στο νοσταλγικό ήχο του τάνγκο από το Μπουένος Άιρες, ενώ η σονάτα του Bogdanović ανασυνθέτει το πλούσιο μελωδικό και πολυρυθμικό υλικό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέσα από τη χρήση μουσικών τρόπων της περιοχής.

Manuel de Falla (1876-1946): Danza Española nº 1 από το "La Vida Breve", Danza de los Vecinos από το El Sombrero de Tres Picos*, Danza de la Molinera από το El Sombrero de Tres Picos* // Isaac Albéniz (1860-1909), Mallorca* // Astor Piazzolla (1921-1992), Otoño Porteño* // Dušan Bogdanović (γεν. 1955), Sonata Fantasia - Allegro ritmico, Adagio, rubato, Allegro molto (*σε μεταγραφή των Susana Prieto και Αλέξη Μουζουράκη)

26 Ιανουαρίου 2014

14:00-24:00 - Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας: Moυσικό Χωριό 2013 (Φουαγιέ +5)

19:15 - Prima Vista (Σύνοψη)-Προβολή ντοκυμανταίρ για το Μουσικό Χωριό (Μικρή Σκηνή, διάρκεια 20’)
Λόγος, ποίηση, μουσική. Κίνηση και Παύση. Στοχασμός, έμπνευση και δημιουργία. Prima Vista.
Τι είναι η μουσική; Γιατί αποτελεί κομμάτι όλων των πολιτισμών ανά τους αιώνες; Το “Prima Vista” αναζητά τις απαντήσεις μέσα από τις διηγήσεις των μελών του Μουσικού Χωριού. Παράλληλα αναδεικνύει τη συνύπαρξη, τον ομαδικό στοχασμό και ένα διαφορετικό παράδειγμα υλοποίησης του Ονείρου. Θα προλογίσει η Ιωάννα Μπατσή (ιδέα, έρευνα).

Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
Α' Μέρος
20:00–20:45 - modal 4
Το Modal Quartet - Modal 4 επιχειρεί να συνδέσει το μελωδικό λόγο των μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου με μια αρμονική - συγχορδιακή πρακτική. Η τελευταία αντλεί τα χαρακτηριστικά της από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, από την κλασική αρμονία, την jazz, τους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου, μέχρι την ισοκρατηματική λογική της βυζαντινής μουσικής παράδοσης. Συνεκτικό ιστό όλων αυτών αποτελεί η αποδόμηση κι η επαναδόμηση του ρυθμικού μοτίβου -το αγαπημένο παιχνίδισμα του γκρουπ.
Στη συγκεκριμένη μουσική σύμπραξη τους παραπάνω ρόλους διαδραματίζουν ο Ευγένιος Βούλγαρης παίζοντας γιαϋλί ταμπούρ, ένα από τα κατ’  εξοχήν αντιπροσωπευτικά όργανα της Κωνσταντινουπολίτικης μουσικής παράδοσης⋅ ο Θάνος Γκουντάνος παίζοντας κλασική άταστη κιθάρα, όργανο ελεύθερης -σε ό,τι αφορά τους διαστηματικούς περιορισμούς- συγχορδιακής αλλά και μελωδικής πράξης⋅ ο Παύλος Σπυρόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Τασούδης στα τύμπανα.
Στα κομμάτια που ερμηνεύουν περιλαμβάνονται συνθέσεις περισσότερο αλλά και λιγότερο γνωστών συνθετών, όπως οι Esmail Zade, Şükrü Tunar, Αντώνης Απέργης, Ευγένιος Βούλγαρης, Θάνος Γκουντάνος.

Ευγένιος Βούλγαρης: γιαϋλί ταμπούρ // Θάνος Γκουντάνος: άταστη κιθάρα // Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο // Δημήτρης Τασούδης: τύμπανα

21:00–21:45 - Point Two
Μια συνάντηση δύο Ελλήνων μουσικών του Κόσμου. Μέσα από το πρίσμα των εμπειριών τους, θα ερμηνεύσουν δικές τους συνθέσεις καθώς και διασκευές από το “The Great American Songbook”. Μια ισορροπημένη δυναμική μεταξύ λυρισμού, πάθους, γνώσης και δεξιοτεχνίας είναι αυτό που υπόσχονται οι δυο Έλληνες / Νεοϋορκέζοι μουσικοί.
Ο Χρήστος Ραφαηλίδης είναι κορυφαίος βιμπραφωνίστας και συνθέτης, ιδρυτής του συγκροτήματος Manhattan Vibes ενώ ο Πέτρος Κλαμπάνης διακρίνεται σαν ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες κοντραμπασίστες και συνθέτες. Οι δύο μουσικοί έχουν εμφανιστεί σε κορυφαίες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ των ΗΠΑ όπως το Blue Note, το Lincoln Center, το Carnegie Hall, ενώ την ερχόμενη άνοιξη θα περιοδεύσουν στην Κίνα.

Β' Μέρος
22:00–23:00 - J.Kriste, Master of Disguise
J.Kriste, Master of Disguise ονομάζεται το προσωπικό project του Kύπριου μουσικού Λευτέρη Μουμτζή. H μουσική του είναι ένα μείγμα folk-rock και ψυχεδέλειας με σύνθετες αρμονίες και ρυθμούς που δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε ένα μουσικό είδος. O δίσκος του "Girls, Ghosts and Gods" (Puzzlemusik, 2009) κυκλοφόρησε στην Κύπρο και στην Ελλάδα αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Είχε προηγηθεί το "This is the alternative" (Moon Records, 2005), ενώ τη χρονιά που μας πέρασε κυκλοφόρησε το "Τhe Age of Now" (Λουβάνα Δίσκοι, 2013). Στη συναυλία θα ακουστούν κομμάτια από όλη την πορεία του, με έμφαση στην τελευταία του κυκλοφορία.
Το γκρουπ αποτελούν οι μουσικοί: Λευτέρης Μουμτζής (φωνή, κιθάρα), Παύλος Μιχαηλίδης (βιολί), Μάριος Μιχαήλ (ηλεκτρικό μπάσο), Αντρέας Τραχωνίτης (τύμπανα, κρουστά), Μικαέλα Τσαγγάρη (φωνητικά, πλήκτρα, κρουστά). Φιλοξενούμενοι μουσικοί: Στέλιος Ρωμαλιάδης (φλάουτο). 
 
Διαβάστε περισσότερα:
 
•    Τα τελευταία 8 χρόνια, στις καλοκαιρινές δράσεις του Μουσικού Χωριού συμμετείχαν ενεργά πάνω από 1.500 σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικοί από όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή τους δεν περιορίστηκε στα εργαστήρια και την παρακολούθηση συναυλιών, αλλά επεκτάθηκε σε ομαδική δημιουργική δράση και παραγωγή δρώμενων και μουσικών project σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, από τον Άγιο Λαυρέντιο πέρασαν πάνω από 5.000 μουσικόφιλοι που τίμησαν το θεσμό με την παρουσία τους.

•    Το 2013, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράστηκε θεματικά μέσα από 16 κατευθύνσεις, οι οποίες στέγασαν 28 μουσικά εργαστήρια/ masterclasses ομαδικής δράσης. Συντονιστές των δράσεων αυτών ήταν 52 διεθνείς μουσικοί/ εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης.

•    Η πρώτη περίοδος του Μουσικού Χωριού δίνει έμφαση στη σχέση της μουσικής με άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο χορός και το σωματικό θέατρο, προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα και εστιάζει στα εργαλεία που μπορούν να μεταμορφώσουν τον μουσικό από εκτελεστή σε στοχαστή-καλλιτέχνη. Στα πλαίσια της δεύτερης περιόδου επανεξετάζεται η σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης.

•     Ο θεσμός έχει προβληθεί διεθνώς μέσα από ραδιοτηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Επίσης, η επικοινωνιακή του προοπτική διευρύνεται συνεχώς μέσα από το δίγλωσσο site της διοργάνωσης (www.music-village.gr), στο οποίο προβάλλονται οπτικοακουστικό υλικό και εκπαιδευτικά προγράμματα.

•     Μετά από 7 χρόνια συνεχούς δράσης στην ύπαιθρο, το δίκτυο καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων του Μουσικού Χωριού συγκεντρώνεται στην αστική έδρα της διοργάνωσης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το «αβγό» είναι ένας πρώην βιοτεχνικός, ενιαίος χώρος 150 τετραγωνικών μέτρων που έχει ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει εργαστήρια, ζωντανές μουσικές ακροάσεις και ποικίλες ομαδικές δράσεις. Εκεί θα εκκολάπτονται μουσικές ιδέες και σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής και της εαρινής περιόδου, πάντα σε διάδραση με τα project και τις κατευθύνσεις του Μουσικού Χωριού. Ειδικότερα, θα ασκούνται η διά βίου μουσική πράξη, ο καλλιτεχνικός στοχασμός και η επίγνωση, μέσα από τρεις κύκλους συμβιωτικών εργαστηρίων, ομαδικών συνεδριών yoga, σεμιναρίων, residencies, θεματικών συζητήσεων, συναυλιών και παραστάσεων μουσικού θεάτρου και χορού.