Γιάννης Κυριακίδης - Maze Εnsemble / ΣΤΕΓΗ
menu

Γιάννης Κυριακίδης - Maze Εnsemble

Update Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής

20 Φεβρουαρίου 2014
21:00
Μικρή Σκηνή
Ένας από τους πιο ιδιοφυείς νέους συνθέτες σύγχρονης μουσικής σε έργα που γεφυρώνουν την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό.
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €
Ο Ελληνοκύπριος συνθέτης Γιάννης Κυριακίδης, μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στις μουσικές της Μέσης Ανατολής, σπούδασε μουσική στη Βρετανία και συνέχισε στην Ολλανδία, όπου ζει σήμερα και σταδιοδρομεί με επιτυχία. Στα έργα του πειραματίζεται με τις νέες τεχνολογίες, αναζητώντας νέες φόρμες και υβρίδια, έχοντας πάντα την παράδοση στο μυαλό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεργάζεται με ένα νέο σύνολο ηλεκτροακουστικής μουσικής, αφοσιωμένο στην ερμηνεία μουσικής που θέτει σε αμφισβήτηση την αρχή της μονοδιάσταστης προοπτικής της ακρόασης.

Το σύνολο Maze (Λαβύρινθος) θα παρουσιάσει μια σειρά πολυμεσικών έργων του Κυριακίδη που αναδεικνύουν στο προσκήνιο τη φωνή και την αφήγηση, όπως το Paramyth (ολλανδικό βραβείο Toonzetter για το καλύτερο νέο έργο του 2010), αλλά και τα χαρακτηριστικά έργα του συνθέτη που εστιάζουν στην εσωτερική φωνή, όπως το Arrest (Σύλληψη) και οι Karaoke Etudes (Σπουδές Καραόκε).

συντελεστές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

The Arrest
για σύνολο, βίντεο και soundtrack (15’)

As They Step                                                            
για φλάουτο, κοντραμπάσο και ηλ. υπολογιστή (12’)

Paramyth
                                                                  
για βιολί, κλαρινέτο, πιάνο και ηλ. υπολογιστή (15’)

Διάλειμμα

RE: Mad Masters                                                  
για βιολι(ά), βίντεο  και ηλ. υπολογιστή (25’)

Karaoke Etudes                                                       
για σύνολο, βίντεο και soundtrack (20’)


Maze ensemble
Anne La Berge: φλάουτο, electronics
Barbara Lüneburg: βιολί
Dario Calderone: κοντραμπάσο
Gareth Davis: μπάσο κλαρινέτο
Reinier van Houdt: πιάνο, πλήκτρα
Wiek Hijmans: ηλεκτρική κιθάρα
Γιάννης Κυριακίδης: υπολογιστής, electronics
Clare Gallagher: τεχνικός ήχου
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:
 
•    Ο Κυριακίδης γεννήθηκε το 1969 στη Λεμεσό, αλλά μετά τα τραγικά γεγονότα στο νησί η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Βρετανία.

•    Σπούδασε μουσικολογία στο βρετανικό πανεπιστήμιο Γιορκ και η μουσική του Louis Andriessen τον έφερε στην Ολλανδία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Χάγης.

•    Έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ολλανδικής αβανγκάρντ, όπως είναι ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Dick Raaijmaakers και ο κιθαρίστας των Ex, Andy Moor. Με τον τελευταίο συνεργάστηκε στο έργο Rebetika, για ηλεκτρική κιθάρα και electronics, όπου επιχείρησε μια ιδιοφυή αναδόμηση επτά ρεμπέτικων τραγουδιών.

•    Ένα έργο που αποτελεί φόρο τιμής (αλλά και μνήμης) του συνθέτη προς τη γενέτειρά του είναι το οπτικοακουστικό (installation) Varosha (Disco Debris), εμπνευσμένο από την πάλαι ποτέ τουριστικά ακμάζουσα και σήμερα στοιχειωμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Για το έργο αυτό, που το έχει παρουσιάσει και στη χώρα μας, ταξίδεψε στην Αμμόχωστο το 2008, όπου αντίκρισε τα ερειπωμένα κτίρια στο μέρος όπου είχε βιώσει σε ηλικία πέντε ετών την τουρκική εισβολή, στις διακοπές με την οικογένειά του.

•    Για το ensemble Maze, μια σταθερά αποτελεί η ερμηνεία μουσικής που θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές της αμετάβλητης φόρμας και της αμετάβλητης προοπτικής της ακρόασης. Στόχος του συνόλου είναι να προσφέρει στον ακροατή διάφορους τρόπους πλοήγησης, με προσωπικό τρόπο, μέσα στη μουσική. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσέγγιση των μουσικών και την ερμηνευτική τους πρακτική.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

20 Φεβ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά τη συναυλία με τον Γιάννη Κυριακίδη και τους ''Maze Ensemble''

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

21 Φεβ 2014

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €

ΘΕΑΤΡΟ

"Luna park" - Γιώργος Απέργης Update Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής

17 Φεβ 2014

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Update Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής

14 Φεβ 2014

21:00 Μικρή Σκηνή
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κουαρτέτο εγχόρδων Τετρακτύς Update Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής