Barry Guy - Maya Homburger / ΣΤΕΓΗ
menu

Barry Guy - Maya Homburger

28 Μαρτίου 2014
21:00
Μικρή Σκηνή
Ιστορίες που μας μαγεύουν, με αφηγητές ένα κοντραμπάσο και ένα μπαρόκ βιολί.
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €
Ο Μπάρρυ Γκάυ είναι ένας «πολυστυλιστικός» μουσικός με τεράστιο κατάλογο ηχογραφήσεων και συνεργασιών τόσο στον τομέα της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής όσο και σε αυτόν της σύγχρονης σύνθεσης. Μαζί με τη Μάγια Χόμπουργκερ, δεξιοτέχνη στο μπαρόκ βιολί, έχουν φέρει πιο κοντά τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, ωθώντας ο ένας τον άλλον προς νέες περιοχές της μουσικής έκφρασης.

Το γεφύρωμα του χρόνου που επιτυγχάνεται στο πρόγραμμα τους δεν είναι ένα μεταμοντέρνο παιχνίδι, αλλά μια μουσική αφήγηση που εκτείνεται σαν τόξο για να συμπεριλάβει και άλλες ιστορίες μέσα της. Ακολουθώντας τα βήματα και άλλων σπουδαίων μουσικών που έχουν εντοπίσει και αναπτύξει τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ της προκλασικής και της σύγχρονης μουσικής (ο Klaus Huber με τη μουσική του Gesualdo, για παράδειγμα), οι δύο μουσικοί μεταφέρουν τα λεξιλόγια των τόσο διαφορετικών εποχών σε πρωτόγνωρες και συναρπαστικές συνηχήσεις. Έτσι, το ιντερλούδιο που ο Γκάυ συνέθεσε «εμβόλιμα»στο Mystery Sonata IX (“The carrying of the cross”) του H.I.F. Biber, δεν αντιμετωπίζει το έργο ως νεκρό, μουσειακό αντικείμενο, αλλά ως ένα ζωντανό μουσικό κείμενο που επιδέχεται ερμηνεία και προσκαλεί σε διάλογο.

συντελεστές

Barry Guy: κοντραμπάσο
Maya Homburger: μπαρόκ βιολί


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ύμνος του 8ου αι.
“Veni Creator Spiritus”

Barry Guy
Hommage à Max Bill,
για βιολί και μπάσο

Annalisa, σόλο μπάσο
αυτοσχεδιασμός

Celebration,
για βιολί και αυτοσχεδιασμό μπάσου

H.I.F. Biber
“Crucifixion” Mystery Sonata X

“The carrying of the cross”
Mystery Sonata IX με ιντερλούδιο
από τον Barry Guy

Barry Guy
5 Fizzles, σόλο μπάσο

Tales of Enchantment,
για βιολί και μπάσο

διαβάστε περισσότερα


•    Ο Barry Guy έχει εμφανιστεί στη Στέγη το 2012 ως μέλος του τρίο Aurora, μαζί με τον Augustí Fernández και τον Ramòn Lopez.

•    Εξαιρετικός είναι ο δίσκος Attikos, καρπός της συνεργασίας του Γκάυ με τη Σαββίνα Γιαννάτου (Maya, 2010).

•    Ο Γκάυ είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της London Jazz Composers Orchestra and the BGNO (Barry Guy New Orchestra), για τις οποίες έχει γράψει ευρύ ρεπερτόριο συνθέσεων. Έργα του για ορχήστρες, σύνολα δωματίου και σόλο έχουν παρουσιαστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο, ενώ η πρωτοποριακή γραφή του έχει αποτυπωθεί σε μια μεγάλη γκάμα συνθέσεων.

•    Η Μάγια Χόμπουργκερ έχει επίσης πλούσια δισκογραφία, με ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα το FOLIO (ECM, 2005), όπου εμφανίζεται ως σόλο βιολονίστρια με τη Munich Chamber Orchestra.

•    Οι δύο μουσικοί έχουν δημιουργήσει το label MAYA Recordings www.maya-recordings.com

•    «Οι συνεργασίες του Μπάρυ Γκάυ με την μπαρόκ βιολονίστρια Μάγια Χόμπουργκερ δημιουργούν έναν αγωγό, μέσω του οποίου η μουσική του 17ου αιώνα, ή και παλαιότερη, μπορεί αβίαστα να συνυπάρχει με τη σύγχρονη μουσική που προάγει τον αυτοσχεδιασμό.» Περιοδικό Downbeat

•    Ο Bill Shoemaker γράφει στις σημειώσεις για την ηχογράφηση του ντουέτου: «Το ντουέτο γεφυρώνει κάτι περισσότερο από μία χιλιετία, συνδέοντας το ”Veni Creator Spiritus”, ένα θρησκευτικό ύμνο του 9ου αιώνα, που ενέταξε ο Μάλερ στην επική όγδοη συμφωνία του, με την επταμερή σύνθεση του Γκάυ που αποτελεί φόρο τιμής στον Max Bill, έναν από τους θεμελιωτές της συγκεκριμένης τέχνης. Αυτό που επιτυγχάνουν οι Χόμπουργκερ και Γκάυ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, καθώς γεφυρώνουν απρόσκοπτα έναν αιθέριο παιάνα στο Άγιο Πνεύμα με μια ζωηρά αφηρημένη σύγχρονη σύνθεση, εμπνευσμένη από έναν καλλιτέχνη που προσπαθούσε να δημιουργήσει έργα ελεύθερα από συμβολισμούς – και να διατηρήσει έναν ευλαβικό τόνο σε όλη τη σύνθεση».

www.mayahomburger.com
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 Μαρ 2014

19:00 Μικρή Σκηνή

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Workshop με τον Barry Guy και τη Maya Homburger