Σύνολο Kρουστών Tύπανα / ΣΤΕΓΗ
menu

Σύνολο Kρουστών Tύπανα

31 Μαρτίου 2014
20:30
Κεντρική Σκηνή
Ένα μαγευτικό ταξίδι στον ιδιαίτερο μουσικό κόσμο των κρουστών.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Τα τελευταία χρόνια, το σύνολο κρουστών Τύπανα έχει παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό πολλά και σημαντικά έργα για την ιδιαίτερη αυτή ομάδα μουσικών οργάνων, από συνθέτες όπως ο Steve Reich, ο Ιάννης Ξενάκης, ο George Antheil, ο John Cage και ο George Crumb. Το σύνολο επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο με ένα σφαιρικό αφιέρωμα στην ιαπωνική σύνθεση για κρουστά, παρουσιάζοντας τους μεγάλους Ιάπωνες συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Το αφιέρωμα ξεκινά με το Rain Tree του σπουδαιότερου ίσως Ιάπωνα συνθέτη, Toru Takemitsu. Έργο ακραία αισθητικό, εκτελείται στα πλαίσια μιας ιδιαίτερης σκηνοθεσίας φωτισμού σε οδηγίες του δημιουργού. Ακολουθεί το Thirteen Drums του Maki Ishii, ένα από τα σπουδαιότερα σόλο στην ιστορία του οργάνου, καρπός της μακρόχρονης συνεργασίας του δημιουργού με το σύνολο ιαπωνικών κρουστών Kodo. Το έργο του Minorou Miki, Marimba Spiritual, αποτελεί μια δεξιοτεχνική σύνθεση για μαρίμπα.  Τέλος, η Ιεροφωνία 5 του Yoshihisa Taira, για σύνολο έξι κρουστών, είναι μια εκρηκτική σύνθεση που φέρνει τον ίδιο τον ακροατή στα όριά του, ένας ύμνος στα κρουστά όργανα.
 

συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημήτρης Δεσύλλας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Toru Takemitsu
Rain Tree
για τρεις κρουστούς

Maki Ishii
Thirteen Drums
για σόλο κρουστά

Διάλειμμα

Minorou Miki
Marimba Spiritual
για σόλο μαρίμπα και τρεις κρουστούς

Yoshihisa Taira
Hiérophonie V
για έξι κρουστούς


Σύνολο Κρουστών ΤΥΠΑΝΑ:
Δημήτρης Δεσύλλας
Ανδρέας Φαρμάκης
Γεράσιμος Τσαγκαράκης
Μάριος Μουζακίτης
Νίκος Μεταλληνός
Αλέξανδρος Γιοβάνος
Μαρίνος Τρανουδάκης
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Το μουσικό σύνολο Τύπανα έχει παρουσιάσει έργα όπως το εμβληματικό Drumming του Στηβ Ράιχ, οι Πλειάδες του Ιάννη Ξενάκη, το Ballet Μécanique του Τζωρτζ Αντάιλ, όλα τα constructions του Τζων Κέητζ, το Music for a Summer Evening του Τζωρτζ Κραμπ και πλήθος άλλων.

•    Το έργο Rain Tree, γραμμένο το 1981 για τρεις κρουστούς σε τονικά όργανα, αποτελεί μαζί με το Rain Tree sketch (1982) και το Rain Tree sketch 2 (έργα για πιάνο σόλο) μια ιδιότυπη τριλογία του Τακεμίτσου με θέμα την κυκλική ροή του νερού στον πλανήτη.

•    Το Marimba Spiritual γράφτηκε κατά παραγγελία της σπουδαίας Keiko Abe (βιρτουόζος της μαρίμπα) το 1984. Ακραία δεξιοτεχνική σύνθεση για τη μαρίμπα, το έργο αποτελείται από δύο μέρη. Ο δημιουργός, βαθύτατα επηρεασμένος από την πείνα στις αφρικανικές χώρες, συνέθεσε το πρώτο μέρος ως ένα ρέκβιεμ και το επόμενο ως ένα μέρος ανά(σ)τασης, βασισμένος πάντα στο ιαπωνικό αρμονικό και ρυθμικό παραδοσιακό ιδίωμα.

•    Το Thirteen Drums είναι ένα έργο βασισμένο στην ιδέα της αέναης κίνησης, βαθιά τεχνικό, που αποτελεί καρπό της μακρόχρονης συνεργασίας του συνθέτη με το σύνολο ιαπωνικών κρουστών Kodo.

•    Η Ιεροφωνία 5 είναι ένας ιδιοφυής συνδυασμός φωνημάτων του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου με τις απαράμιλλες διαστάσεις του ιμπρεσιονισμού.