Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2014 / ΣΤΕΓΗ
menu

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2014

11 - 13 Απριλίου 2014
Μικρή Σκηνή
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου δίνει το βήμα στα θεατρικά κατορθώματα της νέας γενιάς!
Είσοδος ελεύθερη
Οι έφηβοι γράφουν, παίζουν και βλέπουν θέατρο φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων και των αγωνιών τους. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά , το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου δίνει το βήμα στα θεατρικά κατορθώματα της νέας γενιάς!

Ιδανική διέξοδο στις αγωνίες και τα οράματα της πιο μεταβατικής, χαοτικής και παθιασμένης ανθρώπινης ηλικίας έρχεται και πάλι να δώσει το πολύ επιτυχημένο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της ομάδας Grasshopper Youth και της Στέγης. «Έφηβοι-Πολίτες του κόσμου» είναι ο τίτλος του και, όπως κάθε χρονιά, έμπειροι παιδαγωγοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με τους συμμετέχοντες μαθητές γυμνασίων και λυκείων, θεατρικών ομάδων δήμων και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, καθοδηγώντας τους σε παραστάσεις υψηλού επιπέδου και επαγγελματισμού.

Σύμφωνα με την πρακτική που εγκαινιάστηκε πέρυσι, στο φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνονται:

• Θεατρικά έργα που ανήκουν στο είδος devised theatre, δηλαδή έργα που έχουν προκύψει από αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές θεατρικής γραφής, και επιμελούνται δραματουργικά οι υπεύθυνοι σκηνοθέτες για κάθε ομάδα (Σοφία Βγενοπούλου, Κατερίνα Σκουρλή, Βαγγέλης Κυριακού και Γεωργία Μαυραγάνη).

• Θεατρικά έργα Ελλήνων συγγραφέων, μετά από εντατικά εργαστήρια με τις αντίστοιχες ομάδες που αναλαμβάνουν να τα παρουσιάσουν (φετινοί προσκεκλημένοι συγγραφείς ο Φίλιππος Μανδηλαράς και ο Σάκης Σερέφας).

• Θεατρικά έργα από το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας σκηνοθετημένα από έμπειρους σκηνοθέτες της νέας γενιάς (πρώτη συμμετοχή φέτος του Γιάννη Λεοντάρη και της Αργυρώς Χιώτη).

συντελεστές

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper Youth - Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κασσιμάτης
Επιμέλεια σκηνικών και κουστουμιών: Ελένη Βαρδαβά
Μουσική επένδυση: Γιάννης Παπαγκίκας
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες και τα έργα τους, δείτε το συνημμένο .pdf με το αναλυτικό πρόγραμμα, πατώντας εδώ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2014

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014
17:00 Μουσικό Γυμνάσιο Καλαμάτας: Η ωραιότερη ταινία για εφήβους
18:00 Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου:  Μια απολύτως συνηθισμένη καθημερινή ιστορία
19:00 Ομάδα Λεωφόρος: Reunion ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
20:00 14ο Λύκειο Περιστερίου: Mobile phone show (Μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας)
21:00 Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών: Έτσι κάνουν όλοι
22:00 Μεικτή Ομάδα Στέγης: Ιαπωνία

Σάββατο 12 Απριλίου 2014
14:00 Μουσικό Γυμνάσιο Καλαμάτας: Η ωραιότερη ταινία για εφήβους
15:00 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας: Σαν τι μοιάζουν;
16:00 20ο Γυμνάσιο Αθήνας: Χημεία
17:00 Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας: Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο
18:00 14ο Λύκειο Περιστερίου: Mobile phone show
19:00 1ο Λύκειο Ηρακλείου: Ο θείος Πέτρος
20:00 6ο Λύκειο Ιλίου: Το σημείο Βήτα
21:00 Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης: Η εκδρομή
22:00 43ο Λύκειο Αθήνας (Νέος Κόσμος): Εδώ ξεχύνεται η καρδιά μου

Κυριακή 13 Απριλίου 2014
14:00 Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας: Όλα όσα ξέρω  για τον  κόσμο
15:00 3ο  Γυμνάσιο Νίκαιας: Σαν τι μοιάζουν
16:00 20ο Γυμνάσιο Αθήνας: Χημεία
17:00 Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών: Έτσι κάνουν όλοι
18:00 1ο Λύκειο Ηρακλείου: Ο θείος Πέτρος
19:00 6ο Λύκειο Ιλίου: Το σημείο Βήτα
20:00 Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης: Η εκδρομή
21:00 Μεικτή Ομάδα Στέγης: Ιαπωνία
22:00 43ο Λύκειο Αθήνας: Εδώ ξεχύνεται η καρδιά μου

To shuttle bus (δωρεάν ιδιωτικό λεωφορείο), το οποίο συνδέει τη Στέγη με το σταθμό ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ, θα πραγματοποιεί δρομολόγια από τις 19:30 την Παρασκευή 11/4 και το Σάββατο 12/4. Την Κυριακή 13/4 τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 18:30.

Στο παρμπρίζ του οχήματος υπάρχει πλαστικοποιημένη πινακίδα με το λογότυπο της Στέγης. Το λεωφορείο ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο μετεπιβίβασης Λεωφορείων του ΟΑΣΑ (πλησίον του διατηρημένου τμήματος του παλαιού κτηρίου ΦΙΞ) και καταλήγει στην κεντρική είσοδο της Στέγης.
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Το φεστιβάλ οργανώνεται ως παράλληλη δράση της Εφηβικής Σκηνής, όπου την περίοδο 2013-14 παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, Το τρένο του Λένου Χρηστίδη. Το έργο προέκυψε από τη συνεργασία του συγγραφέα με τη θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου, στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ.

•    Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ξεκίνησε δοκιμαστικά το Μάιο του 2011 από την ομάδα Grasshopper-Youth, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που συνόδευε την παράσταση του έργου DNA του Dennis Kelly, το οποίο παρουσιαζόταν, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Διοργανώθηκε τότε ένα πιλοτικό φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου, όπου παρουσιάστηκαν έργα γραμμένα και ανεβασμένα από εφηβικούς θιάσους. Το Μάιο του 2012 η ομάδα επιμελήθηκε, συντόνισε και οργάνωσε, σε συνεργασία με τη Στέγη, το 2o Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, όπου παρουσιάστηκαν επτά έργα γραμμένα και ανεβασμένα από ομάδες εφήβων. Στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, το Μάιο του 2013, πάλι στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, η ομάδα Grasshopper-Youth επιμελήθηκε, συντόνισε και οργάνωσε δώδεκα εφηβικές θεατρικές ομάδες και τις παραστάσεις τους.

•    Εκτός από το έργο Το τρένο του Λένου Χρηστίδη, τρεις ακόμη από τις παραστάσεις του περσινού φεστιβάλ της Στέγης εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα της Εφηβικής Σκηνής και θα παρουσιαστούν από τις εφηβικές ομάδες που τις δημιούργησαν, σε διάφορες ημερομηνίες, από το Δεκέμβριο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014. Πρόκειται για τις παραστάσεις Παππούδες του Rory Mullarky (σε μετάφραση του Βασίλη Δουβίτσα), Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα της Γεωργίας Μαυραγάνη και Η παράσταση του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.
 
•    Δηλώστε κι εσείς συμμετοχή στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου! Συμμετοχή στο φεστιβάλ μπορούν να δηλώσουν όσα σχολεία και ομάδες παρακολουθήσουν την παράσταση Το τρένο του Λένου Χρηστίδη στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης. Όσα σχολεία και ομάδες επιλεγούν θα συμμετάσχουν σε έναν εντατικό κύκλο εργαστηρίων με καλλιτέχνες του θεάτρου, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και δραματουργούς, από το Δεκέμβριο του 2013 έως το Μάιο του 2014. Τα εργαστήρια θα έχουν τη μορφή εβδομαδιαίων συναντήσεων και συντονίζονται από την Grasshopper-Youth και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Στόχος είναι η δημιουργία παραστάσεων που να εκφράζουν τους προβληματισμούς και τα όνειρα των σημερινών εφήβων.
 
•    Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία και τη δομή του Φεστιβάλ στο efivikotheatro.gr.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Δεκ 2013 - 16 Φεβ 2014

19:30
Είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο για εφήβους Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα | Η παράσταση | Οι παππούδες