Balkans: 1poor and one0 / ΣΤΕΓΗ
menu

Balkans: 1poor and one0

BADco.

9 Μαρτίου 2014
19:00
Κεντρική Σκηνή
Ένα έργο στα όρια μεταξύ χορού, περφόρμανς-διάλεξης και πολυμέσων, το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης το πρώτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου.
10 €
Μειωμ. 5 €
Ζάγκρεμπ, Κροατία

Η διακεκριμένη κολλεκτίβα, γνωστή για τα ανατρεπτικά εννοιολογικά έργα της, στα όρια μεταξύ χορού, περφόρμανς-διάλεξης και πολυμέσων, διερευνά στην παράσταση 1poor and one0 τη «μετάλλαξη» του ανθρώπινου σώματος σε μηχανή παραγωγής. Πηγή έμπνευσης αποτελεί το πρώτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου και ντοκουμέντο για τη βιομηχανοποίηση, H έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο Λυμιέρ (1895).

Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο της παράστασης.

συντελεστές

Σκηνοθεσία: Tomislav Medak & Goran Sergej Pristaš
Συγγραφή & Ερμηνεία: Pravdan Devlahović, Ivana Ivković, Aleksandra Janeva Imfeld, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec
Δραματουργία: Ivana Ivković
Σκηνικά: Slaven Tolj
Σχεδιασμός κοστουμιών: Silvio Vujičić
Βίντεο: Ana Hušman
Φωτισμοί: Alan Vukelić
Ηχητικός σχεδιασμός: Ivan Marušić-Klif
Τεχνικός Ήχου: Jasmin Dasović
Υπεύθυνος ομάδας: Lovro Rumiha
Μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας
Συμπαραγωγή: Steirischer Herbst / University of Zagreb, Student center, Theatre &TD
Με την υποστήριξη: Zagreb City Council for Education, Culture and Sport / Ministry of Culture of Republic of Croatia
Παγκόσμια πρεμιέρα: Οκτώβριος 2008, Graz, Αυστρία
Εμπνευσμένο από το έργο των Auguste και Louis Lumière, Samuel Beckett, Vlado Kristl, Jean-Luc Godard και Harun Farocki.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:
 
•    Η BADco. ιδρύθηκε το 2000, έχει έδρα της το Ζάγκρεμπ και κύρια ενδιαφέροντά της τη χορογραφία, τη δραματουργία και τη φιλοσοφία. Τέσσερις χορογράφοι/χορευτές, δύο δραματουργοί, ένας θεωρητικός και ένας υπεύθυνος παραγωγής αποτελούν τον πυρήνα της. Η ομάδα φημίζεται για τα ανατρεπτικά εννοιολογικά χοροθεατρικά έργα της, στα όρια των εικαστικών και της multimedia περφόρμανς. Οι δημιουργοί της, σε συνεργασία και με άλλους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου, έχουν δημιουργήσει είκοσι μεγάλες παραγωγές και πολυάριθμα παιδαγωγικά, ακαδημαϊκά, διαδραστικά, εικαστικά και εκδοτικά πρότζεκτ, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διεθνούς κύρους φεστιβάλ και μεγάλα θέατρα – μεταξύ άλλων στο La Mama της Νέας Υόρκης, στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας, στο Rozdroze Festival της Βαρσοβίας, στο Chelsea Theatre του Λονδίνου, στο Campo της Γάνδης κ.α.

•    Το 1poor and one0 στηρίζεται στο πρώτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου, Η έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο Λυμιέρ (1895), και αντλεί έμπνευση από το έργο των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών Auguste και Louis Lumière, από τις animation και μικρού μήκους ταινίες του Κροάτη κινηματογραφιστή Vlado Kristl, από τον κινηματογράφο των Jean-Luc Godard και Harun Farocki, καθώς επίσης από το θεατρικό και ποιητικό έργο του Samuel Beckett. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, «το 1poor and one0 εστιάζει στη μηχανοποίηση της εργασίας με αφορμή τη σκηνή της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου, η οποία παρουσιάζει εργάτες να φεύγουν από το εργοστάσιό τους». Όπως δηλώνουν οι ίδιοι: «Η κίνηση του εργατικού δυναμικού της Βιομηχανικής Επανάστασης αποτυπωμένη στο φιλμικό σύμπαν: αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για την προβληματική σχέση του σινεμά με την απεικόνιση της εργασίας. Γιατί ο κινηματογράφος, ήδη από τα πρώτα του βήματα, έχει την τάση να αφήνει τη χειρωνακτική εργασία εκτός κάδρου. Τουναντίον, εστιάζει μάλλον στις ατομικές ιστορίες των εργατών όταν πια τέλειωναν τη δουλειά τους: στις ερωτικές τους περιπέτειες, στις παραβατικές συμπεριφορές τους και, γενικότερα, στο πεπρωμένο τους σε συνάρτηση με τα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα. Το σινεμά ξεκινά εκεί όπου τελειώνει η εργασία. Με αφορμή αυτές τις σκέψεις, στο 1poor and one0 αναρωτιόμαστε για τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους αφήνει κανείς τη δουλειά του. Τι συμβαίνει, λόγου χάρη, όταν κάποιος εξαντλείται; Τι γίνεται όταν η εργασία οδηγεί στα όρια της φυσικής αντοχής; Τι έρχεται μετά τη δουλειά – μήπως περισσότερη δουλειά; Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετή δουλειά; Πώς, τέλος, συνδέεται η ιστορία του σύγχρονου χορού με εκείνη της εκβιομηχάνισης;»
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Μαρ 2014

18:00 Αίθουσα προβών -3
15 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Workshop με την ομάδα Via Negativa

15 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Sad Sam Lucky"

15 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Typographic Capital Letters"

14 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Som Faves"

12 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά τη συναυλία με τους μουσικούς του ''Hyperion Ensemble''

9 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "1poor and one0"

8 Μαρ 2014

11:00 Αίθουσα χορού
15 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Workshop με τους BADco. (Χορός/Νέες τεχνολογίες)

8 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "A Short History Of Crying"

8 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Clear History"

5 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Damned Be the Traitor Of His Homeland!"