Θες να κάτσουμε στο ίδιο θρανίο; / ΣΤΕΓΗ
menu

Θες να κάτσουμε στο ίδιο θρανίο;

Εκπαίδευση και διαφορετικότητα

2 Απριλίου 2014
19:00
Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη
Η Ελλάδα, που για το πρώτο μισό του 20ού αιώνα υπήρξε σταθερά χώρα εξαγωγής μεταναστών, στα τέλη του ίδιου αιώνα άρχισε να υποδέχεται εκείνη μετανάστες. Τα πρώτα κύματα, τη δεκαετία του 1990, ήταν ανατολικοευρωπαϊκά, ιδίως Βαλκάνιων μεταναστών, μετά την «Πτώση του Τείχους». Η είσοδος στη ζώνη του ευρώ κατέστησε επίσης τη χώρα υποδοχέα Ασιατών και Αφρικανών μεταναστών. Η νέα αυτή κατάσταση προκάλεσε αμηχανία, αν όχι παράλυση, στο ανέτοιμο για μια τέτοια αλλαγή εκπαιδευτικό σύστημα. Σταδιακά υπήρξαν κινήσεις προσαρμογής, όπως η ίδρυση των Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, τα οποία όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πέτυχαν πάντα τους στόχους τους. Και σε κάθε περίπτωση, η αγωνία του εκπαιδευτικού μηχανισμού να εντάξει παιδιά με ελλιπείς γνώσεις της ελληνικής γλώσσας υποτίμησε μια αντίστροφη ανάγκη: να διδαχθούν οι Έλληνες μαθητές την αποδοχή του διαφορετικού «Άλλου».

Το αποτέλεσμα ήταν εκπαιδευτικοί, γονείς και σχολικές μονάδες να βρεθούν μπροστά σε ένα αυξανόμενο κύμα ρατσιστικών συμπεριφορών που, ούτως ή άλλως, είχε αναπτυχθεί και εκτός σχολείου, αλλά και να βρεθούν επίσης ενώπιον οργανωμένων εξωσχολικών ομάδων που, εμφορούμενες από ρατσιστικό μίσος, ενίσχυαν και συχνά συντόνιζαν τις ενδοσχολικές αυτές εντάσεις. Η Στέγη, βάζοντας το θέμα αυτό στο τραπέζι, επιχειρεί, μέσω ομιλητών που έχουν μελετήσει και γνωρίζουν τα ζητήματα αυτά από πρώτο χέρι, να αναζητήσει τις κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους και να ανιχνεύσει τρόπους με τους οποίους η εκπαίδευση θα ξεπεράσει αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και θα αποδώσει πολίτες ορθολογικούς και κοινωνικά ευαίσθητους, ικανούς να μην αντιμετωπίζουν a priori εχθρικά τον ξένο, τον διαφορετικό.

συντελεστές

Ομιλητές:
Κώστας Θεριανός: Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Διευθυντής του 19ου Γυμνασίου Αθήνας (Άγιος Παντελεήμονας)
Κωστής Παπαϊωάννου: Φιλόλογος, συγγραφέας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
Zara Todd: Συντονίστρια συμμετοχής νέων στη συμμαχία για την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς

Συντονισμός:
Γεράσιμος Κολαΐτης: Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"


Επιμέλεια κύκλου «Εκπαίδευση»: Μανώλης Πιμπλής

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

6 Μαϊ 2014

19:00 Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Το σχολείο του αύριο - μια ανάγκη του σήμερα

25 Φεβ 2014

19:00 Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Οι τέχνες στο σχολείο Για ένα σχολείο που θα διδάσκει… πολιτισμό

8 Οκτ 2013

19:00 Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Μη μου τους κύκλους τάραττε... «Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση»: Μια απαγορευμένη έννοια;