Christian Boltanski / ΣΤΕΓΗ
menu

Christian Boltanski

Βλέμματα / Εyes

8 Οκτωβρίου 2013 - 12 Ιανουαρίου 2014
Καθημερινά, 12:00-21:00
Εκθεσιακός χώρος
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος εικαστικός δημιουργεί αποκλειστικά για τη Στέγη ένα νέο συμμετοχικό έργο, με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων.
6 €
Μειωμένο: 4
Είσοδος ελεύθερη για τους κατόχους εισιτηρίων παράστασης ημέρας
Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής ζωής του το δικαίωμα στην ελευθερία, το οποίο αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Αυτή η ελευθερία είναι που διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης.

Με όπλα του τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων που δεν γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων, τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, γίνεται ο απόλυτα ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, αρχειοθέτης και τεκμηριωτής του ανθρώπινου ίχνους.

Στη συγκινησιακά φορτισμένη εγκατάσταση Βλέμματα, ο Μπολτάνσκι απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια των Αθηναίων αντλώντας το υλικό του από πραγματικές φωτογραφίες ταυτότητας, ενώ παράλληλα καλεί τον επισκέπτη να συμμετάσχει ενεργά, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο το χτύπο της καρδιάς του σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά του στο διηνεκές. Εξατομικεύοντας την ανωνυμία, ανοίγει ένα διάλογο ανάμεσα στο πρόσωπο και στο απρόσωπο και μας οδηγεί να περάσουμε από το στάδιο του «κοιτάζω» στην ανώτερη βαθμίδα του «βλέπω», δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας.

συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Η υποφερτή ζωή του Κριστιάν Μπολτάνσκι, είναι ο τίτλος του βιβλίου που περιέχει την εκτενή αυτοβιογραφία του Μπολτάνσκι, με τη μορφή συνέντευξης. Ο τίτλος αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από εύστοχος, αν σκεφτούμε ότι αφορά έναν άνθρωπο που κουβαλά ταυτόχρονα το βάρος τόσο της εβραϊκής όσο και της αστικής καθολικής καταγωγής. Ή ακόμα αν λάβουμε υπόψη ότι συνελήφθη στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς Παρίσι, σε μια από τις λίγες στιγμές συνεύρεσης του επί ενάμιση χρόνου κρυμμένου κάτω από το πάτωμα του σπιτιού τους πατέρα και της γενναίας και ψύχραιμης μητέρας. Και ακριβώς επειδή το γεγονός συμβαίνει σε πλαίσιο απόλυτης ανελευθερίας, το δεύτερο όνομα που δίνουν οι αντισυμβατικοί γονείς στο παιδί τους, στη θέση του εθιμοτυπικού εβραϊκού ονόματος, είναι Liberté (= Ελευθερία).

•    Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι γεννήθηκε το 1944 στο Παρίσι από Εβραίο πατέρα και καθολική μητέρα. Σε ηλικία 12 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και το σχέδιο. Από το 1967 άρχισε να πειραματίζεται με νέα εκφραστικά μέσα, όπως φωτοτυπίες ανακατεμένες με πρωτότυπα έγγραφα και οικογενειακές φωτογραφίες, με αποτέλεσμα η προσωπική ιστορία του να μετατραπεί σε βασικό θέμα του έργου του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 άρχισε να γίνεται γνωστός με την προβολή των πρώτων μικρού μήκους ταινιών του και την έκδοση των πρώτων βιβλίων του. Τη δεκαετία του ’70 η φωτογραφία γίνεται αγαπημένο μέσο έκφρασης για τον ίδιο, που τη χρησιμοποιεί στη δημιουργία έργων διερεύνησης της μνήμης και της συνείδησης. Το 1972 συμμετέχει στην Documenta V και ακολουθούν ατομικές εκθέσεις του σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. Το 1987 παρουσιάζει την εγκατάσταση Αρχεία στην Documenta VΙΙΙ. Τη δεκαετία του ’90 διερευνά συνολικά τις έννοιες του Παρελθόντος και του Εφήμερου στο έργο του. Το 2011 εκπροσωπεί τη Γαλλία στην Μπιενάλε της Βενετίας με την εγκατάσταση Τύχη, όπου αντιπαραθέτει τον ημερήσιο αριθμό γεννήσεων με τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων. Ο Μπολτάνσκι ζει και εργάζεται στο Malakoff, ένα προάστιο του Παρισιού.

•    Το 2008 ο Μπολτάνσκι ξεκινάει την αρχειοθέτηση χτύπων καρδιάς ανθρώπων από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια του εν εξελίξει πρότζεκτ που ονομάζει Τα αρχεία της καρδιάς (Les archives du coeur), τα οποία στεγάζονται σε έναν ειδικό χώρο στο νησί Teshima της Ιαπωνίας. Καλείστε, αν το επιθυμείτε, να εμπλουτίσετε τα αρχεία με τους χτύπους της δικής σας καρδιάς.


Όσοι διαθέτουν εισιτήρια για παράσταση της Στέγης, μπορούν την ίδια ημέρα να επισκεφτούν δωρεάν την έκθεση "Βλέμματα" του Christian Boltanski.

Τις Τετάρτες 27 Νοεμβρίου, 4, 11 & 18 Δεκεμβρίου και 8 Ιανουαρίου, στις 19:00-20:00, θα πραγματοποιηθούν  ξεναγήσεις στην έκθεση του Christian Boltanski "Βλέμματα" από την επιμελήτρια της έκθεσης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εικαστικών της Στέγης, Μαριλένα Β. Καρρά.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

11 Νοε 2013

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση με τον Christian Boltanski

8 Οκτ 2013

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Masterclass με τον Christian Boltanski

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

21 Οκτ - 17 Δεκ 2013

10:00
3€ ανά μαθητή

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ξεναγήσεις και εργαστήρια στις εκθέσεις εικαστικών της Στέγης Έκθεση Christian Boltanski