Ξεναγήσεις και εργαστήρια στις εκθέσεις εικαστικών της Στέγης / ΣΤΕΓΗ
menu

Ξεναγήσεις και εργαστήρια στις εκθέσεις εικαστικών της Στέγης

Εικαστικοί Διάλογοι 2013

Τις Τετάρτες, από μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου 2013
10:00-12:00
Δωρεάν
Όπως κάθε χρόνο, οι εκθέσεις εικαστικών της Στέγης πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και εργαστήριο, όπου τα παιδιά συζητούν και εκφράζουν τις εντυπώσεις τους μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Το γράψιμο ενός ποιήματος ή μιας ιστορίας, η έμπνευση μιας χορογραφίας, η σύνθεση ενός τραγουδιού ή η δημιουργία ενός έργου τέχνης, είναι μερικοί από τους τρόπους που τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν δημιουργικά την εικαστική τους εμπειρία.
Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν ως κύριο γνώμονα τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών τρόπων έκφρασης.


Εικαστικοί Διάλογοι 2013

Οι Εικαστικοί Διάλογοι 2013 είναι μια ομαδική έκθεση νέων ψηφιακών έργων που παρουσιάζονται στον Εθνικό Κήπο, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 80 χρόνων από το θάνατο του διάσημου Έλληνα ποιητή Κ. Π. Καβάφη (1863-1933).

Οι Εικαστικοί Διάλογοι, που πραγματοποιούνται από τη Στέγη για τρίτη χρονιά, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, πραγματεύονται φέτος την παρουσία της αρχαίας ελληνικής σκέψης στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Στο πλαίσιο της δράσης, η Στέγη προσκάλεσε σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες να εμπνευστούν από την ποίηση του Καβάφη δημιουργώντας εντελώς νέα και πρωτότυπα έργα με τη χρήση νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο,ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.). Τα έργα παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές στον Εθνικό Κήπο.

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά ξεκινούν μια περιήγηση στον Εθνικό Κήπο, όπου ανακαλύπτουν ξαφνικά μπροστά τους τα έργα των καλλιτεχνών. Η τυχαία αυτή και απρόσμενη συνάντηση δημιουργεί μια πρώτη συζήτηση για την τέχνη στο δημόσιο χώρο, πέρα και εκτός των ορίων ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου.

Παράλληλα, τα παιδιά συζητούν για τα ποιήματα του Καβάφη επιχειρώντας να ανακαλύψουν τα σημεία που αυτά συναντώνται με την αρχαία ελληνική σκέψη. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών που συναντούν στη διαδρομή τους, προσπαθούν να αντιληφθούν τη φιλοσοφική διάσταση του καβαφικού έργου, αλλά και τη σχέση του με τη σύγχρονη εποχή.

Ο πρωτότυπος αυτός εικαστικός διάλογος με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή προκαλεί στα παιδιά ποικίλες αντιδράσεις. Στη διάρκεια ή στο τέλος της ξενάγησης καλούνται να «αποτυπώσουν» την εμπειρία τους μέσα από πολλαπλές δραστηριότητες που παραμένουν… έκπληξη.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο του Καβάφη μέσα από πρωτοποριακά μέσα έκφρασης, αλλά και να τους μυήσει σε ένα νέο συναρπαστικό κόσμο της τέχνης: αυτόν των νέων τεχνολογιών!

συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Μυρτώ Λάβδα.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου.
Για μαθητές Λυκείου, μόνο ξενάγηση.

Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης στο 213-017-8002 για περισσότερες πληροφορίες.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 Νοε 2013 - 7 Ιαν 2014

12:00
Είσοδος ελεύθερη

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικοί Διάλογοι 2013 Ο Κ.Π. Καβάφης "εκτός των τειχών"