Ξεναγήσεις και εργαστήρια στις εκθέσεις εικαστικών της Στέγης / ΣΤΕΓΗ
menu

Ξεναγήσεις και εργαστήρια στις εκθέσεις εικαστικών της Στέγης

Έκθεση Christian Boltanski

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου μέχρι και την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013
10:00-12:00
Μια πρωτότυπη έκθεση-εμπειρία, όπου τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η τέχνη δεν έχει όρια, καθώς υπάρχουν απεριόριστοι εναλλακτικοί τρόποι έκφρασης και δημιουργίας...
3€ ανά μαθητή
Όπως κάθε χρόνο, οι εκθέσεις εικαστικών της Στέγης πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και εργαστήριο, όπου τα παιδιά συζητούν και εκφράζουν τις εντυπώσεις τους μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Το γράψιμο ενός ποιήματος ή μιας ιστορίας, η έμπνευση μιας χορογραφίας, η σύνθεση ενός τραγουδιού ή η δημιουργία ενός έργου τέχνης, είναι μερικοί από τους τρόπους που τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν δημιουργικά την εικαστική τους εμπειρία.
Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν ως κύριο γνώμονα τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών τρόπων έκφρασης.


Έκθεση Christian Boltanski

Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι συλλέγοντας φωτογραφίες με τα βλέμματα των Αθηναίων, δημιουργεί ένα πορτραίτο της Αθήνας και των κατοίκων της. Τι συναίσθημα κρύβει κάθε βλέμμα ; Μπορούν τα βλέμματα αυτά να χαρακτηριστούν πορτραίτα; Πως ένα έργο τέχνης μπορεί να καταγράψει τη συλλογική ιστορία;

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης Christian Boltanski δημιουργεί αποκλειστικά για τη Στέγη ένα νέο συμμετοχικό έργο, που έχει ως επίκεντρο τον σύγχρονο Έλληνα. Ο Μπολτάνσκι, γνωστός για τα ανθρωποκεντρικά έργα του, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον βασισμένο σε μεγεθυμένα βλέμματα Αθηναίων πολιτών από πραγματικές φωτογραφίες ταυτότητας.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές περιηγούνται στον εκθεσιακό χώρο υπό τα βλέμματα συμπολιτών τους τυπωμένα σε τεράστιες διαστάσεις και τοποθετημένα σε διαδοχικά τετράγωνα. Σε κάθε τετράγωνο ακούγεται ένας διαφορετικός χτύπος καρδιάς, υπό χαμηλό και υποβλητικό φωτισμό, δημιουργώντας μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

Περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στις φωτογραφίες, οι μαθητές αντιλαμβάνονται σημαντικές έννοιες όπως ντοκουμέντο, μνήμη, καταγραφή, αρχείο, συλλογική ιστορία. Τραβάνε φωτογραφίες των πορτραίτων τους, τις οποίες συνδυάζουν με προσωπικές φωτογραφίες που έχουν φέρει από το σπίτι για να φτιάξουν ένα συλλογικό πορτραίτο!

Κατόπιν, οι μαθητές μεταβαίνουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου καλούνται, αν επιθυμούν, να ηχογραφήσουν σε πραγματικό χρόνο τους χτύπους της καρδιάς τους! Πέρα από το παιχνίδι, τα παιδιά συνειδητοποιούν με αυτό τον τρόπο πως διατηρούν το βιολογικό, αλλά και το ψυχολογικό τους «αποτύπωμα» ζωντανό για πάντα! Ο χτύπος της καρδιάς τους –τόσο μοναδικός για τον καθένα από μας όσο και το δακτυλικό μας αποτύπωμα– θα καταγραφεί σε cd που θα πάρουν μαζί τους τα παιδιά ως αναμνηστικό.

συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Μυρτώ Λάβδα.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου.
Για μαθητές Λυκείου, μόνο ξενάγηση.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 Οκτ 2013 - 12 Ιαν 2014

12:00 Εκθεσιακός χώρος
6 €
Μειωμένο: 4
Είσοδος ελεύθερη για τους κατόχους εισιτηρίων παράστασης ημέρας

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Christian Boltanski Βλέμματα / Εyes