"Ο κυκλισμός του τετραγώνου" του Δημήτρη Δημητριάδη / ΣΤΕΓΗ
menu

"Ο κυκλισμός του τετραγώνου" του Δημήτρη Δημητριάδη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013
10:00-13:00
Κεντρική Σκηνή
5€ ανά μαθητή
Η Στέγη τιμά φέτος τον διεθνούς κύρους Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Ένα σπουδαίο έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και ένα θίασο σημαντικών πρωταγωνιστών.

Μέσα από τα αδιέξοδα των προσώπων του έργου, ο Δημητριάδης μάς παρουσιάζει το αμείλικτο της ζωής και το εξίσου αμείλικτο του έρωτα. Διατηρώντας άρρηκτη τη σχέση αφήγησης, κίνησης και ήχου, ο καινοτόμος 26χρονος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς αντιμετωπίζει το έργο σαν ένα αέναο χορικό της προσμονής και της ματαίωσης. Πρωταγωνιστές είναι έντεκα πρόσωπα διαφορετικού φύλου, γενιάς και σεξουαλικής προτίμησης, με μια κοινή και αδήριτη ανάγκη: να αγαπηθούν και να ανήκουν κάπου. Όπως όμως λέει ένα από τα πρόσωπα του έργου: «Πάντα αναζητούμε αυτό που δεν υπάρχει. Δεν μας αρκεί το υπαρκτό. Αυτό είναι το λάθος μας, αναπόφευκτο όμως, είναι στην φύση μας… Έτσι χάνουμε τις ζωές μας, αλλά και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τις κερδίσουμε».

Έρωτας και αδιέξοδο, αέναη αναζήτηση της αγάπης, αλλά και τα αναπόφευκτα της ύπαρξής μας, μπαίνουν στο μικροσκόπιο αυτού του έργου. Μετά το τέλος της παράστασης οι μαθητές συζητούν με τους συντελεστές της για τα καίρια ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης που θίγει ο Δημητριάδης και τα οποία απασχολούν τους ίδιους, αλλά και όλες τις ηλικίες.

Παράλληλα, γνωρίζουν τον διεθνούς αναγνώρισης δημιουργό του Πεθαίνω σαν χώρα, ενός κειμένου-ορόσημο, μέσα από ένα άπαιχτο έργο του που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αφιερωμένο «σε αυτούς που ζουν». Τι σημαίνει όμως «να ζεις»; «Η ζωή είναι κάτι το αμείλικτο» είχε δηλώσει. «Το ίδιο και η αγάπη», μοιάζει να μας λέει σε αυτό το αριστουργηματικό κείμενο.

συντελεστές

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Ηχητικός σχεδιασμός: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γάλλος, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Γιάννος Περλέγκας, Όμηρος Πουλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα