"Το τρένο" του Λένου Χρηστίδη / ΣΤΕΓΗ
menu

"Το τρένο" του Λένου Χρηστίδη

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

14 Νοεμβρίου 2013 - 11 Απριλίου 2014, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή
11:00-13:00
5€ ανά μαθητή
Ένα αστείο αλλά και «ζόρικο» έργο για την περιπέτεια της ενηλικίωσης, γραμμένο από τον ταλαντούχο Έλληνα συγγραφέα Λένο Χρηστίδη, με τη συμμετοχή μαθητών λυκείου.

«Ένα τρένο. Έξι επιβάτες. Έξι πορείες που δεν έχουν ακόμα χαραχτεί. Ένα ταξίδι. Προς το μέλλον. Το μέλλον των έξι επιβατών. Και του τρένου. Ένα μέλλον αβέβαιο. Αλλά και βέβαιο. Και συγκινητικό. Και ανόητο. Και απαραίτητο. Οι επιβάτες κυλούν με ταχύτητα πάνω στις ράγες. Προς τον τελικό προορισμό. Ποιος ακριβώς είναι αυτός, δεν το ξέρουν.»

Η παραπάνω περιγραφή είναι ταιριαστή τόσο για το Τρένο του Λένου Χρηστίδη, τη νέα παραγωγή της Εφηβικής Σκηνής της Στέγης, όσο και για την ίδια την εφηβεία.

Η ανάθεση θεατρικών έργων για το εφηβικό κοινό σε Έλληνες συγγραφείς είναι μια καινοτομία που εισήγαγαν πριν από δύο χρόνια η Στέγη και η Grasshopper-Youth, για να αφουγκραστούν καλύτερα τον παλμό της νεολαίας. Μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Γιάννη Τσίρο, έρχεται η σειρά του Λένου Χρηστίδη, αλλά με μια σημαντική διαφορά: στη συγγραφική διαδικασία του Τρένου συμμετείχαν και οι ίδιοι οι έφηβοι και, πιο συγκεκριμένα, η θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου, με τη συνεργασία της οποίας γράφτηκε και παρουσιάστηκε μια πρώτη μορφή του έργου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2013 στη Στέγη.

Φέτος, λοιπόν, η Εφηβική Σκηνή της Στέγης αποκτά νέα δυναμική με μια ακόμη καινοτομία: Επιλέγει μια παράσταση από το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου και την παρουσιάζει ως κύρια παράσταση της Εφηβικής Σκηνής, αυτή τη φορά όμως με επαγγελματικό θίασο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση στο εφηβικό θέατρο και έχει καρποφορήσει σημαντικά θεατρικά έργα για εφήβους.

Το νέο έργο του Λένου Χρηστίδη είναι γραμμένο για το εφηβικό κοινό – αλλά όχι μόνο. Μιλώντας στη γλώσσα των εφήβων, ο εναλλακτικός συγγραφέας αποφεύγει την παγίδα του διδακτισμού και τους παρακινεί να προβληματιστούν πάνω σε ανησυχίες της δικής τους ζωής και καθημερινότητας.

Οι έξι επιβάτες του τρένου ξεκινούν για ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό, για ένα μυστήριο και ενίοτε τρομακτικό ταξίδι. Δεν μπορούν να ξέρουν τι θα διαδραματιστεί στο ένα και μοναδικό βαγόνι του, ούτε ποιος πραγματικά είναι αυτός που κάθεται στη διπλανή θέση. Δεν μπορούν καν να κατέβουν προτού ολοκληρωθεί η διαδρομή. Οι έξι επιβάτες είναι έφηβοι και δεν ξέρουν καλά καλά τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας αγνοώντας όσους τους υπαγορεύουν τι να κάνουν. Διανύουν μια πορεία ενηλικίωσης προς τον αβέβαιο και αινιγματικό κόσμο των ενηλίκων. Θα μπορέσουν άραγε να επηρεάσουν τη διαδρομή και να ορίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους;


Η παρακολούθηση της παράστασης Το τρένο από τα σχολεία έχει δύο συμπληρωματικά στάδια:

- Εκπαιδευτικό υλικό προς επεξεργασία μέσα στην τάξη. Πριν από την παράσταση η Στέγη αποστέλλει στους καθηγητές εκπαιδευτικό υλικό, όπου περιέχονται πρακτικές ιδέες και οδηγίες για την προετοιμασία των μαθητών, αλλά και για την αξιοποίηση μέσα στην τάξη των θεμάτων που θίγει το έργο.

- Βιωματικό εργαστήριο μετά την παράσταση. Μετά το τέλος της παράστασης πραγματοποιείται βιωματικό εργαστήριο, που περιλαμβάνει συζήτηση, παιχνίδια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές, πάνω σε καίρια θέματα της καθημερινότητας των εφήβων, όπως η σεξουαλική ταυτότητα, η οικογένεια, η διασημότητα και ο ρατσισμός.


Εκτός από το Τρένο του Λένου Χρηστίδη, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης εντάσσονται άλλες τρεις παραστάσεις που ανέβηκαν πέρυσι, στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τις εφηβικές ομάδες που τις δημιούργησαν.

Πρόκειται για τις παραστάσεις:

· Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα της Γεωργίας Μαυραγάνη (14-15 Δεκεμβρίου 2013)
· Η παράσταση του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (18-19 Ιανουαρίου 2014)
· Οι παππούδες του Ρόρυ Μαλλάρκυ (15-16 Φεβρουαρίου 2014)

συντελεστές

Kείμενο: Λένος Χρηστίδης
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Δραματουργική Συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου & Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη & Συντονισμός Παραγωγής: Κατερίνα Σκουρλή
Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Φρυδά, Γιάννης Νιάρρος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Μιχάλης Πανάδης, Νατάσα Παπανδρέου, Χαρά Ιωάννου

Για περισσότερες πληροφορίες: sgt.gr/education

διαβάστε περισσότερα


Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Β΄ Γυμνασίου μέχρι και Γ΄ Λυκείου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα