Δώσε μου τις λέξεις να τις κάνω… μουσική / ΣΤΕΓΗ
menu

Δώσε μου τις λέξεις να τις κάνω… μουσική

Η σχέση της γλώσσας με τη μουσική μέσα από ένα εργαστήριo για παιδιά εμπνευσμένο από τον Luciano Berio

Δευτέρα 18, Τρίτη 19, Τετάρτη 20, Δευτέρα 25, Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013
10:00-12:00
Πώς οι λέξεις γίνονται νότες; Ποιο όργανο θα αποδώσει καλύτερα το «π»;
4€ ανά μαθητή
Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του Ιταλού συνθέτη Λουτσιάνο Μπέριο (1925-2003), η Στέγη διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και ένα πρωτότυπο εργαστήριο, όπου οι μαθητές δημιουργούν τη δική τους μουσική σύνθεση με τον πλέον παιχνιδιάρικο και βιωματικό τρόπο!

Ο Μπέριο χρησιμοποίησε την ανθρώπινη γλώσσα ως ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Κείμενα ολόκληρα, φράσεις, λέξεις, γράμματα, φωνήματα και γλωσσικοί ήχοι αποτέλεσαν την «πρώτη ύλη» για να εκφραστεί μουσικά στις συνθέσεις του. Εμπνευσμένο από έργα του, το εργαστήριο αυτό φέρνει τους μαθητές σε επαφή με τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα και τους αποκαλύπτει έμπρακτα την άμεση σχέση της γλώσσας με τη μουσική.

Πόσο απλό είναι να συνθέσεις ένα μουσικό έργο μετατρέποντας τα γράμματα σε νότες; Πώς οι λέξεις μπλέκονται με τις μελωδίες και οι φωνές συνδιαλέγονται με τα όργανα; Τα παιδιά ακολουθούν την πρωτότυπη τεχνική σύνθεσης του Μπέριο και διασκεδάζουν. Πρώτο βήμα είναι η εξερεύνηση του υλικού της γλώσσας και η «μετάφρασή» του στο σύστημα των μουσικών ήχων. Μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό, ανακαλύπτουν τους ήχους που αντιπροσωπεύουν πιο πιστά τους ήχους της γλώσσας: Τι νότα είναι το «α»; Ποιο πνευστό όργανο αποδίδει καλύτερα το «ρ», το φλάουτο ή το κλαρινέτο;

Οι ήχοι που προκύπτουν εφαρμόζονται στη συνέχεια πάνω στα κείμενα και έτσι οι μαθητές καταλήγουν να έχουν ενορχηστρώσει το δικό τους μουσικό έργο! Το τελευταίο στάδιο είναι να αποτυπώσουν τη σύνθεσή τους στη δική τους γραφική ή λεκτική παρτιτούρα που θα είναι και ο οδηγός κατά την εκτέλεση του έργου τους στο τέλος.

συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον συνθέτη και μουσικολόγο Ανάργυρο Δενιόζο, τη μουσικό και μουσικοπαιδαγωγό Σόνια Χαραλαμπίδου και τη μέτζο-σοπράνο Άννα Παγκάλου.


Ποιος ήταν ο Luciano Berio:

Η επιρροή του Μπέριο στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής υπήρξε καθοριστική. Αρνούμενος να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη σχολή στη μουσική, χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές στις συνθέσεις του. Θεωρείται πρωτοπόρος σε πειραματισμούς, στην ηλεκτρονική μουσική και στην ανάπτυξη της τεχνικής του «κολλάζ».

Από τα έργα του ξεχωρίζουν τα Circles για γυναικεία φωνή, άρπα και δύο κρουστούς (1960), Laborintus II για ορχήστρα, αφηγητή, χορωδία και μαγνητοταινία (1965), η όπερα Opera (1970), οι Sequenze (1966-2002), μια σειρά από 14 έργα για διάφορα σόλο όργανα και φωνή στα οποία εξερεύνησε νέες τεχνικές στη χρήση των παραδοσιακών οργάνων, και η Sinfonia (1968), ένα δεξιοτεχνικό έργο με πολλά στοιχεία μουσικού «κολλάζ».

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ' Δημοτικού (και προσαρμόζεται στο επίπεδο γλωσσομάθειας των συμμετεχόντων).

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα