Εταιρεία Θεάτρου Χώρος / ΣΤΕΓΗ
menu

Εταιρεία Θεάτρου Χώρος

Τέλος

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013
11:00-13:00
Πώς φανταζόμαστε εμείς το τέλος του κόσμου; Πώς θα ήταν άραγε ο άνθρωπος χωρίς πολιτισμό;
5€ ανά μαθητή
Παραφράζοντας τον Νίτσε και την περίφημη φράση του «ο Θεός είναι νεκρός», η ομάδα του Σίμου Κακάλα, στην πρώτη της συνεργασία με τη Στέγη, παρουσιάζει ένα υπερρεαλιστικό σκηνικό θέαμα επιστημονικής φαντασίας που θα μπορούσε να έχει τον υπότιτλο «ο πολιτισμός είναι νεκρός». Γιατί τα πάντα στο τέλος διαδραματίζονται σε μια απέραντη χωματερή, ένα νεκροταφείο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στην κορυφή του επιβιώνει, στα όρια της εξαθλίωσης, μια αγέλη ανθρώπων. Μοιάζουν με άστεγους-κλοσάρ, είναι οι άθλιοι κλόουν-καρικατούρες, τα απομεινάρια ενός πλάσματος που κάποτε ονομαζόταν Άνθρωπος. Κάνουν ιδιότυπες τελετές που έχουν σχέση με την τροφή, την οποία δεν βρίσκουν πια και ανασυνθέτουν τη χαμένη τους ταυτότητα από τα πράγματα που βρίσκουν στα σκουπίδια: μία σελίδα από το Γλάρο του Τσέχοφ και μία άλλη από το Περιμένοντας τον Γκοντό του Beckett, μια αφίσα της Madonna και ένα άχρηστο πλέον gadget, δύο φράσεις του Tenessee Williams και ένα απόφθεγμα του James Joyce. Με έμμεσες αναφορές στον τυφώνα Κατρίνα και την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και στις ταινίες Stalker, Mad Max και Delicatessen, το έργο δημιουργεί ιδανικό πεδίο συζήτησης και προβληματισμού για τους μαθητές, θέτοντας καίρια ερωτήματα του αιώνα μας με σύγχρονη γλώσσα και φουτουριστική διάθεση. Μετά το τέλος της παράστασης, οι μαθητές ανοίγουν διάλογο με τους συντελεστές για τα όρια της ανθρώπινης φύσης, την καταστροφή του πλανήτη, αλλά και την απώλεια ταυτότητας που συνεπάγεται… το «Τέλος» του πολιτισμού.

Με βάση τους συμβολισμούς, τις τελεολογικές αναφορές, αλλά και τις απαραίτητες χιουμοριστικές ανάσες του κειμένου, οι μαθητές συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και ενεργοποιούν τη φαντασία τους, δημιουργώντας τα δικά τους σενάρια για το αύριο…

συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σύνθεση κειμένων – Δραματουργική Επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου
Σκηνικά & Κοστούμια: Kenny MacLellan
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Βοηθός Σκηνοθέτη & Βοηθός Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης
Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Λυκείου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα