''Μύθοι του Αισώπου'' του Δημήτρη Παπαδημητρίου / ΣΤΕΓΗ
menu

''Μύθοι του Αισώπου'' του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ένα μουσικό παραμύθι για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών

Τετάρτη 4, Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013
10:00-12:00
Ο Αίσωπος «συναντάει» τον Καραγκιόζη και οι μύθοι του ζωντανεύουν από τις ημιδιάφανες φιγούρες του Θεάτρου Σκιών.
5€ ανά μαθητή
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν την περασμένη χρονιά, οι Μύθοι του Αισώπου επαναλαμβάνονται και φέτος στη Στέγη προσκαλώντας τους μαθητές σε μια παιδική παράσταση Θεάτρου Σκιών με θέμα τον Αίσωπο και τα παραμύθια του.

Το σπονδυλωτό ορχηστρικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τραγουδιστές και αφηγητή, γράφτηκε κατά παραγγελία της Στέγης στο πλαίσιο της πολιτικής της να προωθήσει τη δημιουργία ρεπερτορίου με θέματα από την ελληνική παράδοση.

Σε παραμυθένια ατμόσφαιρα και υπό τους ήχους της ορχήστρας Καμεράτα, ο Αίσωπος / Καραγκιόζης αφηγείται στους μαθητές επεισόδια από τη ζωή του, ενώ οι ήρωες των μύθων του ζωντανεύουν από Θέατρο Σκιών…

Μα ήταν ο Αίσωπος υπαρκτό πρόσωπο;

Στην παράστασή μας θα υιοθετήσουμε αυτή την παραδοχή, αν και κάποιοι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ… Ο Αίσωπος ήταν αρχαίος Έλληνας μυθοποιός και θεωρείται «πατέρας» της αλληγορίας. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη. Ίσως γι’ αυτό διάφορες πόλεις και χώρες διεκδικούν την καταγωγή του. Οι ήρωές του είναι κυρίως ζώα που ζουν, μιλούν και πράττουν σαν άνθρωποι. Δεν έγραψε ποτέ ούτε μία ιστορία· μόνο τις αφηγούνταν. Και όλες του οι ιστορίες κατέληγαν σε ένα διδακτικό επιμύθιο. Η παρουσία του είναι ζωντανή ακόμη και σήμερα, καθώς σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης γνωρίζουν τους μύθους του ή έχουν παραμύθια και παροιμίες που βασίζονται σε αυτούς.

Αφού γνωρίσουν τον Αίσωπο και τη ζωή του, οι μαθητές συνομιλούν με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Ηλία Καρελλά για την παραμυθένια τους εμπειρία και αποχαιρετούν τη Στέγη με το… «ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα».

συντελεστές

Έργο: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Στίχοι-Κείμενα: Γιώργος Κορδέλλας
Θέατρο Σκιών: Ηλίας Καρελλάς
Την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κορδέλλας, Ηλίας Καρελλάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Φίλιππος Κουτσαφτής
Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή
Εκτέλεση Παραγωγής: Το Ελληνικό Σχέδιο

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές A΄, B΄ και Γ' Δημοτικού

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα