Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο / ΣΤΕΓΗ
menu

Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο

Μια συναυλία-περιπλάνηση για παιδιά, στα χνάρια του μεγάλου εξερευνητή

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013
11:00-13:00
Κεντρική Σκηνή
Πόσα τραγούδια χρειάζονται για να φτάσει το μετάξι από την Κίνα στη Δύση; Πώς τραγουδούσαν οι Πέρσες; Ποια μουσικά όργανα χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι;
5€ ανά μαθητή
Με πυξίδα τη μουσική, ακολουθούμε τον Μάρκο Πόλο, τον μεγαλύτερο εξερευνητή όλων των εποχών, στις θρυλικές διαδρομές του ανάμεσα στην Άπω Ανατολή και τη Δύση.

Η Στέγη προτείνει μια «ταξιδιάρικη» συναυλία που μυεί τα παιδιά σε έναν κόσμο «χωρίς σύνορα», τον κόσμο της μουσικής. Μέσα από ήχους, μελωδίες και ακούσματα που γνώρισε ο Βενετός ταξιδευτής το 13ο αιώνα, τα παιδιά θα αντιληφθούν διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στις ινδικές παραδόσεις και την κινέζικη μουσική, τα αρμένικα τραγούδια και το βυζαντινό μέλος, τη μεσαιωνική ενετική μουσική και την πλούσια σε ηχοχρώματα αραβική παράδοση. Μια βιωματική μουσική εμπειρία, όπου οι μικροί ακροατές θα ανακαλύψουν, μεταξύ άλλων, τους ήχους από τα διαφορετικά όργανα κάθε χώρας, αλλά και τον τρόπο που κάθε πολιτισμός διαχειρίζεται το «απόλυτο» μουσικό όργανο, την ανθρώπινη φωνή. Εκτός από παραδοσιακές μελωδίες, θα ακουστούν και σύγχρονες συνθέσεις εμπνευσμένες από τις εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, συνθέσεις που γράφτηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία από τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη.

Με αδιάψευστο οδηγό το… αφτί τους, τα παιδιά θα αντιληφθούν τις διαφορές της μουσικής στη διαδρομή της από την Άπω Ανατολή έως τη Δύση, κατανοώντας όμως τελικά ότι η γλώσσα της μουσικής είναι μία.
 
Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει συζήτηση των μουσικών με τα παιδιά.

Ο Μάρκο Πόλο γεννήθηκε στη Βενετία το 1254. Ταξίδεψε πρώτη φορά στη μακρινή Ανατολή, όταν ήταν δεκαπέντε χρονών. Φτάνοντας στο παλάτι του Μεγάλου Χάνου, σύντομα κέρδισε την εύνοιά του και στα δεκαεπτά χρόνια που έμεινε εκεί, έκανε πολλά ταξίδια ως απεσταλμένος στην αχανή αυτοκρατορία του. Τα ταξίδια αυτά τον έφεραν σε επαφή με τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους ενός μεγάλου μέρους του κόσμου. Αιχμάλωτος μετά από μια διαμάχη μεταξύ Βενετών και Γενοβέζων, ο Μάρκο Πόλο γνώρισε στη φυλακή τον γνωστό συγγραφέα της εποχής Ρουστιτσέλο, ο οποίος κατέγραψε στο χαρτί την περιπετειώδη ιστορία του. Το κείμενο με τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο αντιγράφηκε σε αμέτρητα χειρόγραφα στην Ευρώπη, ενώ το βιβλίο σύντομα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, εξάπτοντας τη φαντασία των αναγνωστών ανά τους αιώνες. Το κείμενο τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας που με το πέρασμα του χρόνου επαλήθευσε σε μεγάλο βαθμό τις απίστευτες για την εποχή τους διηγήσεις του μεγάλου ταξιδευτή.

συντελεστές

Σύλληψη Ιδέας - Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Επιμέλεια προβολών: Νίκος Τερψιάδης
Κείμενα - Ανάγνωση: Βασιλική Νευροκοπλή
Ηχοληψία: Λεωνίδας Παλάσκας
 
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
«Εν Χορδαίς»
Κυριάκος Πετράς: βιολί
Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι
Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι
Άλκης Ζοπόγλου: κανονάκι
Πέτρος Παπαγεωργίου: τουμπελέκι, μπεντίρ
 
Προσκεκλημένοι μουσικοί (από Ιταλία, Ιράν, Κίνα, Ινδία)
Kiya Tabassian: setar, τραγούδι
Ziya Tabassian: tombak, daf
Liu Fang: pipa
Marco Rosa Salva: φλάουτο με ράμφος
Dhruba Ghosh: sarangi
Pierre-Yves Martel: βιόλα ντα γκάμπα

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα