Έτοιμοι για… πρόβα! Πάμε πρόβα! Ξεκινάμε πρόβα! (πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου) / ΣΤΕΓΗ
menu

Έτοιμοι για… πρόβα! Πάμε πρόβα! Ξεκινάμε πρόβα! (πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου)

Σχολικά προγράμματα για το μουσικό θέατρο και τη σύγχρονη μουσική εμπνευσμένα από τον συνθέτη Mauricio Kagel

Δευτέρα 13, Τρίτη 14, Τετάρτη 15, Δευτέρα 20, Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014
10:00-13:00
4€ ανά μαθητή
Εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του Μαουρίτσιο Κάγκελ Πρόβα (Probe) και ένα αντίστοιχο μεταγενέστερο του Guy Reibel (γενν.1936), το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα της αυτοέκφρασης και της συνδημιουργίας μέσα από μια ιδιότυπη μουσικοκινητική παράσταση. Ήχοι, φράσεις, λέξεις και κινήσεις συνδυάζονται δημιουργικά την ώρα που οι μαθητές είναι συγχρόνως θεατές και περφόρμερ....

Η πρόβα ξεκινά! Με οδηγό μια σειρά από λεκτικές και γραφικές παρτιτούρες ο εκπαιδευτής κατευθύνει τους μαθητές –είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες– σε μια σειρά από παράλληλες ηχητικές, φωνητικές και σκηνικές δράσεις: Ένας ήχος που «παραδίδεται» από τον έναν μαθητή στον άλλον, δημιουργώντας μια ηχητική συνέχεια· μια κίνηση που ξεκινά ο ένας και τη μιμείται ο απέναντί του με κάποιες παραλλαγές· μια φράση που μεταφέρεται σε όλους σαν «σκυτάλη» και αλλάζει στην πορεία, υφαίνοντας μια  απροσδόκητη ιστορία.

Στη διασκεδαστική αυτή διαδικασία που θυμίζει… χαλασμένο τηλέφωνο, κάποιες οδηγίες εκτελούνται με απόλυτη ακρίβεια προκαλώντας προκαθορισμένες αντιδράσεις, ενώ άλλες είναι «ανοιχτές» στη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών μέσα από αυτοσχεδιασμούς: Τι τροπή θα πάρει άραγε η παράσταση αν ένας μαθητής αντί για ντο τραγουδήσει σολ; Επίσης, υπάρχουν δύο ειδών δράσεις, οι ατομικές και οι συλλογικές, σχεδιασμένες για να προάγουν την ατομική έκφραση και τη  συλλογική δημιουργία, αντίστοιχα. Τα παιδιά αναμένουν να λάβουν την επόμενη οδηγία: Θα πρέπει άραγε να κάνουν  ένασόλο, να ξεκινήσουν διάλογο με κάποιον ή να εκτελέσουν μια παράλληλη δράση; Μέσα από το παιχνίδι αυτό, παιδιά και εκπαιδευτικοί συνδημιουργούν μια ξεχωριστή μουσικοκινητική περφόμανς που διδάσκει την ομαδική δημιουργία, αλλά και τα όρια της ατομικής ελευθερίας έκφρασης σε ένα περιβάλλον συλλογικότητας.

συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον συνθέτη και μουσικολόγο Ανάργυρο Δενιόζο, τη μουσικό και μουσικοπαιδαγωγό Σόνια Χαραλαμπίδου, την ηθοποιό και φιλόλογο Δέσποινα Παπαχριστοπούλου και τη μέτζο-σοπράνο Άννα Παγκάλου.

 
O Mauricio Kagel (1931-2008), συνθέτης αργεντίνικης καταγωγής που έδρασε κυρίως στη Γερμανία, υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος πρωτοπόρος του μουσικού θεάτρου. Επηρεασμένος από την αβανγκάρντ  της εποχής του, πειραματίστηκε με όργανα και τεχνικές παιξίματος, ρόλους, ηχητικές και οπτικές ιδέες, ακόμη και με τρόπους σημειογραφίας. Είναι αυτός που εισήγαγε το γκροτέσκο, τον υπερρεαλισμό, την ειρωνεία, το δράμα και άλλα στοιχεία θεάτρου στις εκτελέσεις των μουσικών έργων, δημιουργώντας απροσδόκητα και συχνά χιουμοριστικά αποτελέσματα. Στις τελευταίες του  συνθέσεις, μάλιστα,εστίασε ιδιαίτερα στη φυσική παρουσία των ερμηνευτών, δίνοντάς τους σαφείς θεατρικές οδηγίες για τη στάση τους πάνω στη σκηνή. Με πολλή φαντασία, χιούμορ και αυθεντικότητα, τα έργα του Αργεντινού συνθέτη προσφέρουν ιδανικό πεδίο δράσης για μικρούς εξερευνητές της σύγχρονης μουσικής. Με βάση αυτά, η Στέγη δημιούργησε δύο πρωτότυπα σχολικά προγράμματα που έχουν στόχο να εισάγουν τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου στα μονοπάτια του σύγχρονου μουσικού θεάτρου και της μουσικής.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Γυμνασίου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα