Σχεδίασε τα γράμματά σου! / ΣΤΕΓΗ
menu

Σχεδίασε τα γράμματά σου!

10 + 1 τρόποι να φτάσεις από το Α έως το Ω

Tα Σάββατα, 2, 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου και 7 & 14 Δεκεμβρίου 2013
11:00-14:00
Πόσοι τρόποι υπάρχουν να γράψεις το «φ»; Πώς μπορείς να κάνεις το «ε» πιο όμορφο ή πιο ασυνήθιστο; Σε ποιο περιβάλλον θα βάλεις το «α» σου;
56€ (και για τις επτά συναντήσεις του κάθε κύκλου)
Πατήστε για να δείτε τo έντυπο που δημιούργησαν τα παιδιά 9-12 ετών, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχεδίασε τα γράμματα σου!».

«Μια μέρα μού είπαν να βάλω τα γράμματα δίπλα δίπλα, καλλιγραφικά, όπως πρέπει, όχι όπως θα ήθελα εγώ. Δεν κατάλαβα όμως το γιατί. Μου εξήγησαν ότι έτσι θα είναι ευανάγνωστα και κατανοητά από τους άλλους. Δεν κατάφερα όμως ποτέ να μάθω να γράφω όπως θέλουν οι «άλλοι», άσε που ποτέ δεν μου άρεσε το "Φ" με το "Λ" μαζί…»

Ένα εργαστήριο που παροτρύνει τα παιδιά, να σχεδιάσουν τα δικά τους γράμματα. Γράμματα που δεν έχουν κανόνες παρά μόνο τους δικούς τους, που δεν διαβάζονται από τους πολλούς παρά μόνο από λίγους, γράμματα που κρύβουν τη δική τους ιστορία. Ως μικροί γραφίστες, τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μια καινούργια γραμματοσειρά με τις δικές της νόρμες και κατόπιν να καταγράψουν αυτή τη διαδικασία σε μια χειροποίητη έκδοση που θα τυπωθεί σε περιορισμένα αντίτυπα. Στο πρώτο στάδιο του εργαστηρίου τα παιδιά με μαρκαδόρους, μολύβια και στυλό στα χέρια, ξεχύνονται πάνω σε μεγάλα χαρτιά και αυτοσχεδιάζουν με τα 24 γράμματα της αλφαβήτου!

Τα γράμματα όμως θέλουν και μια επιφάνεια για να «γράψουν». Έτσι, στο επόμενο στάδιο τα παιδιά, με ειδικό εξοπλισμό, εξερευνούν την τεχνική της μεταξοτυπίας. Μαθαίνοντας τη διαδικασία, κάνουν τυπώματα σε διαφορετικές επιφάνειες και με διαφορετικά υλικά: Πώς θα σου φαινόταν να φτιάξεις το δικό σου μπλουζάκι με στάμπα από σοκολάτα ή από φύλλο δέντρου; Η εξερεύνηση στα υλικά και τις τεχνικές δεν σταματά εδώ. Τα παιδιά, ως ομάδα, σχεδιάζουν γράμματα με εργαλείο έναν αερογράφο, για να προχωρήσουν σε πιο εξελιγμένες τεχνικές γραφής όπως χαρακτική σε linoleum και plexiglass. Έτσι, κάθε παιδί βρίσκει την ταυτότητα που του ταιριάζει μέσω του υλικού που επιλέγει!

Τέλος, οι μικροί γραφίστες δημιουργούν τη δική τους γραμματοσειρά και σχεδιάζουν το πρώτο τους βιβλίο, το οποίο «δένουν» μόνοι τους κόβοντας και συρράπτοντας τις σελίδες.

συντελεστές

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικονογράφο Γρηγόρη Στασινόπουλο και τον εικαστικό Γιώργο Τίγκα.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Παιδιά 9-12 ετών

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα