ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ: Κάνοντας ζάπινγκ με τα γράμματα της αλφαβήτου (πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού) / ΣΤΕΓΗ
menu

ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ: Κάνοντας ζάπινγκ με τα γράμματα της αλφαβήτου (πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού)

Σχολικά προγράμματα για το μουσικό θέατρο και τη σύγχρονη μουσική εμπνευσμένα από τον συνθέτη Mauricio Kagel

Δευτέρα 27 & Τρίτη 28 Ιανουαρίου και Δευτέρα 3, Τρίτη 4 & Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014
10:00-12:00
4€ ανά μαθητή
Με αφορμή το έργο του Κάγκελ «ΡΡΡΡΡΡΡ...», το σχολικό αυτό πρόγραμμα αποκαλύπτει στα παιδιά τη μαγεία του μουσικού θεάτρου και τη σχέση της γλώσσας με τη μουσική, υπό έναν όρο: να μπορούν να πουν το «ρω»! Με οδηγό το γράμμα «ρ» τα παιδιά συνθέτουν το δικό τους μουσικό έργο μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία που ξεκινά ήδη μέσα από την τάξη.

Εκεί τα παιδιά διαβάζουν το έργο του Κάγκελ «ΡΡΡΡΡΡΡΡ...»: Ένας θεατής που δεν βλέπουμε ποτέ ψάχνει στα κανάλια της τηλεόρασης να βρει κάτι για να παρακολουθήσει. Κατά έναν περίεργο τρόπο, όμως, όλοι οι ήχοι, οι λέξεις, οι πράξεις, τα μουσικά έργα και οιιστορίες αρχίζουν από «ρ» ή παράγουν ήχους που το θυμίζουν! Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της εγκυκλοπαίδειας και του διαδικτύου, τα παιδιά ξεκινούν ένα μοναδικό «κυνήγι» συλλογής λέξεων, αντικείμενων, ήχων, ειδών μουσικής και φράσεων που αρχίζουν από «ρ»: Ρόδα! Ρέγκε! Ρακέτα! Ροκ! Έτσι, δημιουργούν έναν κατάλογο με δικά τους υλικά από «ρ», τον οποίο στέλνουν στην παιδαγωγική ομάδα της Στέγης.

Φτάνοντας στη Στέγη, οι μαθητές παρουσιάζουν τον κατάλογό τους και ξεκινούν αμέσως… πρόβα, δηλαδή ένα απολαυστικό μουσικο-θεατρικό παιχνίδι, όπου ο εκπαιδευτής, με τη γραφική παρτιτούρα του Κάγκελ στο ένα χέρι και τον κατάλογο των  παιδιών στο άλλο, δίνει τις πιο απίθανες οδηγίες:  Ένας μαθητής λέει πέντε λέξεις από «ρ»· άλλος κάνει ήχο με τη ρακέτα και ένας τρίτος παίζει μια ροκ επιτυχία! Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα υπερρεαλιστικό κολλάζ με απροσδόκητους  συνδυασμούς από ήχους, φράσεις, κινήσεις και «άσχετα» αντικείμενα. Τα παιδιά, με τυχαίο «φίλτρο» το «ρ», καταλήγουν να στήσουν μια μικρή μουσικο-θεατρική παράσταση προκαλώντας σίγουρα πολύ γέλιο.

συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον συνθέτη και μουσικολόγο Ανάργυρο Δενιόζο, τη μουσικό και μουσικοπαιδαγωγό Σόνια Χαραλαμπίδου, τη σκηνοθέτη και ηθοποιό Τζίνα Αποστολοπούλου και τη μέτζο-σοπράνο Άννα Παγκάλου.

O Mauricio Kagel (1931-2008), συνθέτης αργεντίνικης καταγωγής που έδρασε κυρίως στη Γερμανία, υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος πρωτοπόρος του μουσικού θεάτρου. Επηρεασμένος από την αβανγκάρντ  της εποχής του, πειραματίστηκε με όργανα και τεχνικές παιξίματος, ρόλους, ηχητικές και οπτικές ιδέες, ακόμη και με τρόπους σημειογραφίας. Είναι αυτός που εισήγαγε το γκροτέσκο, τον  υπερρεαλισμό, την ειρωνεία, το δράμα και άλλα στοιχεία θεάτρου στις εκτελέσεις των μουσικών έργων, δημιουργώντας απροσδόκητα και συχνά χιουμοριστικά αποτελέσματα. Στις τελευταίες του συνθέσεις, μάλιστα, εστίασε ιδιαίτερα στη φυσική παρουσία των ερμηνευτών, δίνοντάς τους σαφείς θεατρικές οδηγίες για τη στάση τους πάνω στη σκηνή. Με πολλή φαντασία, χιούμορ και αυθεντικότητα, τα έργα του Αργεντινού συνθέτη προσφέρουν ιδανικό πεδίο δράσης για μικρούς εξερευνητές της σύγχρονης μουσικής. Με βάση αυτά, η Στέγη δημιούργησε δύο πρωτότυπα σχολικά προγράμματα που έχουν στόχο να εισάγουν τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου στα μονοπάτια του σύγχρονου μουσικού θεάτρου και της μουσικής.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού (ανάλογα με την ηλικία και τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, προσαρμόζεται η περιπλοκότητα του λεξιλογίου από το οποίο θα προέλθουν οι κατάλογοι)

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα