''Φάουστ'' του Γκαίτε / ΣΤΕΓΗ
menu

''Φάουστ'' του Γκαίτε

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014
10:00-13:00
Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μία συμφωνία με τον Διάβολο; Ο Διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τον Φάουστ του Γκαίτε.
5€ ανά μαθητή

Αντλώντας την πρώτη ύλη του από τον Φάουστ (1828-29) του Γκαίτε και από τον προγενέστερο Δόκτορα Φάουστους (1604) του Κρίστοφερ Μάρλοου και αξιοποιώντας παράλληλα τόσο τις μεταμορφώσεις του μύθου όσο και μια σειρά από διακειμενικές αναφορές, ίσως και από προσωπικές αφηγήσεις και ομολογίες, ο σκηνοθέτης «διευθύνει» μια παράσταση-περιπέτεια στο βυθό της Δυτικής ποίησης, φιλοσοφίας και ιστορίας, αλλά και της ανθρώπινης ψυχής. Η παράσταση εξελίσσεται σε απροσδόκητους χώρους της Στέγης από έναν εξαιρετικό θίασο, με τον Ακύλλα Καραζήση στις διαδρομές του Φάουστ.

Μετά το τέλος της παράστασης οι μαθητές ανοίγουν διάλογο με τους συντελεστές της για το έργο που θεωρείται θεμέλιος λίθος του νεότερου ευρωπαϊκού πνεύματος και έχει επιδράσει όσο λίγα στην ανθρώπινη σκέψη και τέχνη. Ο Φάουστ, που πούλησε την ψυχή του στο Διάβολο για να ξανακερδίσει τη νεότητά του, θέτει διαχρονικά υπαρξιακά ερωτήματα για τα όρια της επιθυμίας, τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και την αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.

Έως πού μπορεί να φτάσει η σκοτεινιά της ανθρώπινης επιθυμίας; Είναι τα αιώνια νιάτα και η ανάγκη για έρωτα και χρήμα οι κινητήριες δυνάμεις της υπόστασής μας; Γιατί η ιστορία του ανθρώπου που πούλησε την ψυχή του, για να πετύχει τους στόχους του, μας ακολουθεί σε κάθε κρίσιμη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας;

Οι πολλαπλές μεταμορφώσεις του μύθου του Φάουστ στην τέχνη–καθώς εδώ και πάνω από τέσσερις αιώνες αποτελεί κυρίαρχο θέμα στη ζωγραφική, την ποίηση, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη μουσική, μέσα από δεκάδες έργα– θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν επιπλέον συζητήσεις και μέσα στη σχολική τάξη!

συντελεστές

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Δραματουργία: Armin Kerber
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Χώρος: Κένι Μακλέλαν
Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Θεοδώρα Τζήμου, Εύη Σαουλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έλενα Τοπαλίδου, Φοίβος Ριμένας, Νικόλας Χανακούλας, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Σμαρώ Γαϊτανίδου

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Λυκείου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα