Ψηφιακές ιστορίες στον καμβά / ΣΤΕΓΗ
menu

Ψηφιακές ιστορίες στον καμβά

Εργαστήριο διαδραστικής τέχνης για εφήβους

Τα Σάββατα 8, 15, 22 & 29 Μαρτίου και 5 & 12 Απριλίου 2014
11:00-14:00
Πώς ένα λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να γίνει… ψηφιακό κόμικς στον καμβά; Πώς από έναν πίνακα κατασκευάζουμε μια τοιχογραφία που … μιλάει;
54€ (και για τις έξι συναντήσεις του κύκλου)

Στο εργαστήριο αυτό οι έφηβοι, παίρνοντας ως βάση εικαστικά έργα, ιστορίες κόμικς και λογοτεχνικά κείμενα, εικονογραφούν μια ιστορία σε μεγάλη επιφάνεια, κατασκευάζοντας έτσι μια τοιχογραφία! Στο τέλος προσθέτουν και την αφήγηση της ιστορίας ηχογραφημένη και η τοιχογραφία τους αποκτά και ήχο!

Ποια είναι τα βήματα: Eν αρχή όλων, η έμπνευση! Η ομάδα βλέπει ποπ-αρτ καλλιτέχνες όπως ο Roy Lichtenstein και διαβάζει λογοτεχνικά κείμενα και κόμικς. Αφού κατανοήσει τις βασικές ιδέες των κειμένων και των εικαστικών έργων, επιλέγει μία από τις ιστορίες και την εικονογραφεί! Η ιστορία μοιράζεται σε επιμέρους σκηνές και κάθε σκηνή αποδίδεται εικαστικά στο χαρτί από διαφορετικά παιδιά, δημιουργώντας έτσι κάτι σαν παζλ εικόνων, ακολουθώντας πάντα το στυλ του Λίχτενσταϊν: χοντρά περιγράμματα, μεγάλες χρωματιστές επιφάνειες και πλακάτα χρώματα.

Τι θα γίνουν όλες αυτές οι διαφορετικές εικόνες-αποσπάσματα της ιστορίας; Μια μεγάλη ψηφιακή τοιχογραφία! Με τη χρήση projector, οι εικόνες προβάλλονται πάνω σε ένα μεγάλο καμβά.  Στη συνέχεια, οι έφηβοι, εφαρμόζοντας τις αρχές του σχεδιασμού, του χρώματος, της ζωγραφικής μεγάλης κλίμακας και της αφήγησης, ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους τα περιγράμματα, περνάνε  χρώματα με πινέλα και καταλήγουν να φτιάξουν ένα κόμικς εντυπωσιακών διαστάσεων. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με πειραματισμό πάνω στις βασικές αρχές των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και της  ψηφιακής αφήγησης: Τα παιδιά ηχογραφούν σε ειδικές πλακέτες τα αποσπάσματα της ιστορίας που απεικονίζουν οι εικόνες τους και τις τοποθετούν στο πίσω μέρος του καμβά. Έτσι ο θεατής,  πατώντας ένα κουμπί, θα μπορεί να ακούσει τα αποσπάσματα της ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών. Μια μοναδική εικαστική εμπειρία, καθώς με τη συμμετοχή του θα βρεθεί τελικά μπροστά σε μια διαδραστική ομιλούσα τοιχογραφία!

συντελεστές

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την αρχιτέκτονα και interaction designer Άρτεμη Παπαγεωργίου και την εικαστικό Μαρία Βαρελά.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Εφήβους 12-15 ετών

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα