Workshop με την ομάδα Via Negativa / ΣΤΕΓΗ
menu
Σάββατο 15 Μαρτίου
18:00-23:00
Αίθουσα προβών -3
15 €
Σύμφωνα με την ομάδα Via Negativa:

«Βασικός σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε το δημιουργικό σας δυναμικό. Το εργαστήριο VN δεν πρόκειται να διδάξει ερμηνευτικές τεχνικές ή δεξιότητες, αλλά το πώς και γιατί να τις χρησιμοποιήσετε στην ερμηνεία σας. Σε πρώτο επίπεδο, είναι μια διαδικασία σκέψης, που θα πρέπει να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε το δημιουργικό σας δυναμικό και τα όριά σας. Θα πρέπει να βασιστείτε στη φαντασία σας, στη διαίσθησή σας, στην παρουσία σας, στην ενέργειά σας, στην εμπειρία σας… Οι συμμετέχοντες θα (δι)ερευνήσουν το δικό τους υλικό και θα αναπτύξουν την πιο αποτελεσματική ερμηνευτική στρατηγική για τους ίδιους. Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και δημιουργούς του χώρου των σύγχρονων παραστατικών τεχνών με κάποια πρότερη εμπειρία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προετοιμάσετε κάποιο υλικό εκ των προτέρων.

Το θέμα εργασίας του εργαστηρίου συνοψίζεται στην απλή λέξη “εξουσία”. Με αυτό το σύντομο κείμενο θα θέλαμε να εξηγήσουμε εν συντομία γιατί επιλέγουμε τη “εξουσία” και να δείξουμε γιατί θεωρούμε αυτό το θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Εμείς, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία (ή συλλογικότητα), έχουμε πάντα μια συγκεκριμένη σχέση με την εξουσία. Υπάρχει μια ολόκληρη ιεραρχία διαφορετικών κέντρων εξουσίας: οικονομία, εθνικότητα, οικογένεια, γνώση, πληροφορία, σεξουαλική προτίμηση, προσωπικότητα, και ό,τι άλλο. Εμείς ως άτομα έχουμε διαφορετικές κλίμακες και σχηματισμούς αυτής της πυραμίδας εξουσίας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι αυτή η ιεραρχία αντανακλά μια συγκεκριμένη ταυτότητα, μας διαμορφώνει ως άτομα. Από την άλλη πλευρά, υποκείμεθα όλοι μας, εκούσια ή όχι, σε κάποιες πολύ γενικές αναπαραστάσεις εξουσίας: κράτος, νόμος, θρησκεία, τέχνη, επιστήμη, δύναμη κλπ. Από αυτή την άποψη, η εξουσία γίνεται κάτι καθολικό, λειτουργώντας πάνω σε απλές, βασικές και πανάρχαιες αρχές. Βεβαίως, υπάρχει επίσης η διαρκής μας ανάγκη να οικοδομήσουμε τη δική μας θέση εξουσίας. Αυτή η αίσθηση εξουσίας επιβεβαιώνει τη σημασία μας, την ταυτότητά μας, τις ζωές μας. Αναζητούμε τις καταστάσεις εκείνες όπου αισθανόμαστε ισχυροί και αποφεύγουμε τις καταστάσεις στις οποίες αισθανόμαστε αδύναμοι. Αναζητούμε τις καταστάσεις οι οποίες μας κάνουν να γίνουμε πηγή εξουσίας. Η τέχνη είναι κι αυτή ένα εργαλείο εξουσίας, ενισχύει την προσωπικότητά μας, κάνει τη γνώμη μας σημαντική και ουσιαστική. Και υπάρχει επίσης ένα ζήτημα του πώς μεταχειριζόμαστε ή κακομεταχειριζόμαστε αυτή την εξουσία μας. Η εξουσία εκλαμβάνεται πάντοτε ως δύναμη σε κάτι: γλώσσα, εικόνα, μύθος, σοφία, φαντασία, φωνή, τραγούδι, και όλα αυτά είναι συγχρόνως τα εργαλεία της καλλιτεχνικής μας έκφρασης. Η Ιστορία θα μπορούσε να διαβαστεί ως μια διήγηση σχετικά με την εξουσία. Η τέχνη έχει κι αυτή μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη δική της εξουσία και έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει κάτι, το οποίο με πρώτη ματιά εμείς εκλαμβάνουμε ως ανίσχυρο. Υπάρχει μια βασική εξουσία, θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε εξουσία ζωής, την οποία διαθέτει ο καθένας μας. Είναι ένας φυσικός νόμος επιβίωσης. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά: η ζωή έχει τη δική της εξουσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα αντικείμενο δεν έχει δύναμη. Βεβαίως, διαθέτει κάποια ενέργεια, σωματικότητα, αλλά είναι η ιδιαίτερη δική μας σχέση που δίνει σε ορισμένα αντικείμενα ακόμα και υπερφυσική δύναμη, όπως για παράδειγμα στα θρησκευτικά κειμήλια, στα σύμβολα, στο χρήμα κλπ.

Όλα τα παραπάνω είναι απλώς κάποιες σκόρπιες σκέψεις πάνω στο θέμα της εξουσίας, προκειμένου να εστιάσουν σε αυτές ο νους και η φαντασία μας. Για το σκοπό του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχων θα πρέπει να βρει τη δική του/της σκηνική άρθρωση (παρουσίαση, σκηνή, δήλωση) αναφορικά με την προσωπική του/της σχέση με την εξουσία και να την παρουσιάσει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς πρόκειται να δουλέψουμε και για το τι και πώς να προετοιμάσετε, παρακαλούμε να επισκεφθείτε το παρακάτω link που οδηγεί στη σχετική σελίδα του site μας http://vntheatre.com/»

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Aνερχόμενους επαγγελματίες όλων των πεδίων των παραστατικών τεχνών (περφόρμερ, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες κλπ.), οι οποίοι θα ήθελαν να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν τη δημιουργική τους στρατηγική.
 
Γλώσσα:
Αγγλικά

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα