Balkans: Διάλεξη "Από τον τοίχο του Μουσείου στον τοίχο του Facebook" / ΣΤΕΓΗ
menu

Balkans: Διάλεξη "Από τον τοίχο του Μουσείου στον τοίχο του Facebook"

Dan Perjovschi

10 Μαρτίου 2014
19:00
Μικρή Σκηνή
Μία ανατρεπτική διάλεξη-περφόρμανς, όπου ο Περζόφσκι -με οξυδέρκεια και αφοπλιστικό χιούμορ- σχολιάζει το σύγχρονο μετακαπιταλιστικό σύστημα, μέσα από τα σκίτσα του.
Είσοδος ελεύθερη
Παρακολουθήστε ζωντανά από το sgt.gr τη  διάλεξη-περφόρμανς του Νταν Περζόφσκι, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στις 19:00, στα ελληνικά ή αγγλικά.

Ρουμανία

O διεθνώς αναγνωρισμένος Ρουμάνος καλλιτέχνης Νταν Περζόφσκι (γενν. 1961) έρχεται στη Στέγη με μία ανατρεπτική διάλεξη-περφόρμανς με τίτλο "From the Museum wall to the Facebook wall". Με εμφανίσεις στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, τη Ruhrtriennale, το κέντρο Pompidou και τις Μπιεννάλε της Βενετίας, της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, ο Περζόφσκι σχολιάζει με οξυδέρκεια και αφοπλιστικό χιούμορ το σύγχρονο μετακαπιταλιστικό σύστημα, μέσα από τα σκίτσα του.

Ο Νταν Περζόφσκι σπούδασε ζωγράφος επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Χρησιμοποίησε το σχέδιο για να ξεφύγει από το αυστηρό εκπαιδευτικό πλαίσιο. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, σταδιακά προχώρησε από το σχεδιασμό στο χαρτί στο σχεδιασμό απευθείας στους τοίχους του χώρου τέχνης. Μετά το The project στην Μπιενάλε της Βενετίας του 1999, όταν η τέχνη του έγινε διεθνώς γνωστή, ανέπτυξε μια πρακτική εγκαταστάσεων σχεδίου καθορισμένου χρόνου, σε σόλο πρότζεκτ στo MoMa της Νέας Υόρκης, στην Tate Modern του Λονδίνου, στο Centre Pompidou του Παρισιού, στο Moderna Museet της Στοκχόλμης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, στο Ludwig Museum της Κολωνίας, ενώ συμμετείχε επίσης στις Μπιενάλε της Βενετίας, της Κωνσταντινούπολης, της Λυών, του Σύδνεϋ και της Μόσχας. Η φευγαλέα, προσωρινή και ριζοσπαστική του πρακτική γέμισε τους τοίχους χώρων τέχνης για περισσότερο από μία δεκαετία. Μετά το 2011 έδειξε ενδιαφέρον για τα κινήματα ακτιβισμού ανά τον κόσμο και είδε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα χώρο για να έρθει κοντά σε ανάλογα κινήματα και να τα υποστηρίξει. Το 2013, με την ευκαιρία των μαζικών οικολογικών διαδηλώσεων στη Ρουμανίας, διέθεσε σχέδιά του στο Ίντερνετ, τα οποία κατέβασαν άνθρωποι που συμμετείχαν με αυτά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Βουκουρέστι και σε μεγάλες πρωτεύουσες και πόλεις ανά τον κόσμο.

Η συζήτηση θα εστιάσει στη διαδρομή από τη νεκρή φύση στο σχέδιο διαμαρτυρίας και στους ενδιαμέσους σταθμούς.

συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα:
 
•   Ο Νταν Περζόφσκι (γενν. 1961) ζει και εργάζεται στο Βουκουρέστι και το Σίμπιου της Ρουμανίας.

Στις ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: Unframed στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Kiasma του Ελσίνκι (2013), News from the Island στο Μουσείο Τέχνης του Ρέυκιαβικ (2012), Not over στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης (MACRO, 2011), Late News στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στο Τορόντο (2010), What Happen to US? στο MoMA της Νέας Υόρκης και I am not Exotic I am Exhausted στην Kunsthalle της Βασιλείας (2007), The Room Drawing στην Tate Modern του Λονδίνου, On the Other Hand στο Portikus της Φρανκφούρτης και First of May στο Moderna Museet της Στοκχόλμης (2006), Naked Drawings στο Ludwig Museum της Κολωνίας (2005).

Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις: Τριενάλε του Αΐτσι (Ιαπωνία, 2013), Τριενάλε του Παρισιού (2012), Contemporary του Δουβλίνου (2011), Freedom of Speech στο Nbk του Βερολίνου και στην Kunstverein του Αμβούργου (2010), Μπιενάλε της Λυών (2009), Μπιενάλε του Σύδνεϋ (2008), Fifth Floor στην Tate του Λίβερπουλ (2008), The Magelanic Cloud στο Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού (2007), 52η Μπιενάλε της Βενετίας (2007), Μπιενάλε της Μόσχας (2007), New Europe στο Ίδρυμα Generali της Βιέννης (2005), 9η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2005).

Ο Νταν Περζόφσκι τιμήθηκε με το βραβείο George Maciunas το 2004 και με το ECF Princess Margriet Award το 2013 (μαζί με τη Λία Περζόφσκι).

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Μαρ 2014

18:00 Αίθουσα προβών -3
15 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Workshop με την ομάδα Via Negativa

15 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Sad Sam Lucky"

15 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Typographic Capital Letters"

14 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Som Faves"

12 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά τη συναυλία με τους μουσικούς του ''Hyperion Ensemble''

9 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "1poor and one0"

8 Μαρ 2014

11:00 Αίθουσα χορού
15 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Workshop με τους BADco. (Χορός/Νέες τεχνολογίες)

8 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "A Short History Of Crying"

8 Μαρ 2014

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Clear History"

5 Μαρ 2014

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μετά την παράσταση συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές του "Damned Be the Traitor Of His Homeland!"