Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs: H πραγματική ιστορία / ΣΤΕΓΗ
menu

Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs: H πραγματική ιστορία

18 Μαρτίου 2014
19:30
Κεντρική Σκηνή
Μια εκδήλωση για την ιστορία της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs, τη σημαντική συνεισφορά Eλλήνων επιστημόνων σε αυτή και για τα επόμενα βήματα της σύγχρονης φυσικής.
Είσοδος ελεύθερη
Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε βίντεο.

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 απονεμήθηκε από κοινού στον François Englert και Peter W. Higgs «για τη θεωρητική ανακάλυψη ενός μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, η οποία πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου, από τα πειράματα ATLAS και CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ιστορία της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs, από τα πρώτα θεωρητικά βήματα της δεκαετίας του 1960 μέχρι την πειραματική επιβεβαίωση στο CERN το 2012. Οι ομιλητές συζητούν για την σημαντική συνεισφορά των Eλλήνων και μοιράζονται ορισμένες σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι για τα επόμενα βήματα της σύγχρονης φυσικής.

Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «LHC: 27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες» στο φουαγιέ του 4ου ορόφου. Πρόκειται για μια φωτογραφική περιήγηση στο μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί, με περίμετρο 27 χιλιομέτρων. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες του LHC καθώς και των πειραμάτων ALICE, ATLAS, CMS και LHCb καλύπτοντας μια πορεία 20 περίπου χρόνων, από το αρχικό στάδιο της κατασκευής τους μέχρι την συναρμολόγηση και τις τελικές δοκιμές. Η έκθεση συμπληρώνεται από απεικονίσεις γεγονότων από συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC όπως αυτές καταγράφονται από τους ανιχνευτές των πειραμάτων.

συντελεστές

Ομιλητές:
Δημήτρης Νανόπουλος: Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Texas A&E, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN
Καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής: Ανώτερος Φυσικός και Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN, Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Καθηγητής Rolf-Dieter Heuer: Γενικός Διευθυντής του CERN (με video link)

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr. Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.