Συζήτηση μετά την παράσταση "Jerusalem" / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση μετά την παράσταση "Jerusalem"

FFF | BERLIN theatre company: Jerusalem


3 Μαΐου 2014
Μικρή Σκηνή
Ο Bart Baele και ο Yves Degryse ίδρυσαν τη θεατρική ομάδα Berlin το 2003, από κοινού με την Caroline Rochlitz.

Ο Μπαρτ Μπέλε αποφοίτησε το 2000 από τη Θεατρική Σχολή του Άμστερνταμ. Εργάστηκε ως σκηνογράφος θεάτρου και βίντεο για διάφορες ομάδες. Ο Υβ Ντεγκρύζ αποφοίτησε το 2000 από το εργαστήρι ηθοποιών της Dora van der Groen στην Αμβέρσα. Ίδρυσε την κολλεκτίβα SKaGeN και εργάστηκε ως ηθοποιός για τη βελγική ομάδα Comp. Marius.

Η ομάδα Berlin, με έδρα της την Αμβέρσα, ξεκίνησε το 2003 τον κύκλο έργων Holocene (το Ολόκαινο είναι η τρέχουσα γεωλογική εποχή). Η αφετηρία κάθε νέου πρότζεκτ στη σειρά αυτή είναι πάντα μια πόλη ή μια περιοχή σε κάποιο σημείο του πλανήτη.

Η ομάδα πραγματοποιεί μια εκτεταμένη έρευνα και κατόπιν επιλέγει κάποιο μέσο ή ένα συνδυασμό μέσων με βάση τη μελέτη που έχει προηγηθεί.

Τα μέλη της Berlin συνεργάζονται με πολλούς άλλους τόσο από τον καλλιτεχνικό όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο, κάτι που μεταφράζεται σε μια σειρά από ενδιαφέροντα πορτραίτα πόλεων. Η ομάδα προτιμά να παρουσιάζει τις παραγωγές της σε διαφορετικούς κάθε φορά χώρους: θέατρα, εκθεσιακούς χώρους, φεστιβάλ, ειδικές τοποθεσίες…

Ειδικότερα, στον κύκλο Holocene η ομάδα έχει πραγματοποιήσει τα εξής πρότζεκτ: Jerusalem (holocene 1 – 2004-2013), ένα έργο για μια από τις πιο περίπλοκες πόλεις στον κόσμο, μια πρώτη εκδοχή του οποίου δημιουργήθηκε το 2004, ενώ πέρυσι η ομάδα επισκέφθηκε ξανά την Ιερουσαλήμ και πραγματοποίησε νέες ηχογραφήσεις• Iqaluit (holocene 2 – 2005-2009), για μια πόλη στον Αρκτικό Κύκλο, την οποία όρισαν οι ντόπιοι Ινουίτ ως πρωτεύουσα μιας περιοχής που τους παραχώρησε η κυβέρνηση του Καναδά το 1999 (για την υλοποίηση του έργου η ομάδα παρέμεινε ενάμισι μήνα στον Αρκτικό Κύκλο)• Bonanza (holocene 3 – 2006), ένα μοναδικό κινηματογραφικό πορτραίτο για μια ερημωμένη πόλη στο Κολοράντο των ΗΠΑ, που κάποτε αποτελούσε ακμαίο εξορυκτικό κέντρο ασημιού• Moscow (holocene 4 – 2009), ένα πορτραίτο για έξι μετακινούμενες οθόνες, κουαρτέτο εγχόρδων και έναν πιανίστα.

Δεν υπάρχει ένας προκαθορισμένος αριθμός για τα πρότζεκτ του κύκλου, αλλά σε κάθε περίπτωση η ομάδα θα τον ολοκληρώσει στο Βερολίνο, με τη δημιουργία ενός μυθοπλαστικού ντοκυμανταίρ με διαφορετικούς κατοίκους των πόλεων του κύκλου.

συντελεστές

Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών